A Hableány-katasztrófa áldozataira emlékezünk

Huszonnyolc gyertyát gyújtottak ma délelőtt a Hableány-katasztrófa áldozatainak emlékére a hajóstársaság ökomenikus megemlékezésén.

2020. 05. 29. 11:58
null
Fotók: Havran Zoltán és Mirkó István Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este 9 óra után néhány perccel lesz egy éve, hogy a Hableány sétahajó a hullámsírjába süllyedt, miután a Viking Sigyn szállodahajó a szakértők szerint szabálytalanul előzte a Dunán, a Margit hídnál utolérte, majd belerohant, maga alá gyűrte és elsüllyesztette. A Hableányon utazó 33 dél-koreai turistából és a két fős magyar legénységből 27 turista meghalt, egy eltűnt, valamint életét vesztette a kapitány és a matróz is.

A katasztrófa áldozataira emlékezett délelőtt a Hableány üzemeltetője, a Panoráma Deck Hajózási Társaság vezetése, hajóskapitányai és hajózói.

A 100 éves Attila nevű sétahajó tatján kialakított emlékhelyen 28 gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Tóth Mihály, a cég szóvivője az alábbiakat mondta a megemlékezésen.

„Kegyelettel emlékezünk a Hableány hajó utolsó utasaira és legénységére, akik 2019. május 29-én vesztették életüket a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd egyik hídnyílásánál a pesti oldalhoz közeli mederpillérnél. Az egy évvel ezelőtti balesetben 27-en vesztették életüket, köztük a magyar kapitány és matróz valamint egy dél-koreai család tagjai és az őket kísérő idegenvezetők. Egy embert máig keresnek.

 

A hajózást hivatásuknak tekintők számára hármas tragédia történt: odaveszett egy hajó, vele pedig kollégák és utasok. A magyar hajós társadalmat mélyen megrendítette a baleset. A május 29. számunkra örökre gyásznap marad. Az elhunytak tiszteletére ezért május 29-én 28 gyertyát gyújtunk és koszorút helyezünk el a Duna azon pontján, ahol a Hableány utoljára szelte a vizet fedélzetén utasaival és legénységével.”

Az Attilához csatlakozott még két sétahajó, és a kötelék a tragédia helyszínén, a Margit híd második pillérjénél V alakzatba állt. Az egyik hajón egy matróz a megemlékezés koszorúját lassan a vízre engedte. A hajók felső fedélzetéről fehér virágokat dobtak a vízbe. Az Attila hajón elhangzó 28 harangütés zárta a szertartást, majd a hajók a kikötők felé indultak. A Magyar-Koreai Baráti Társaság a Margit híd pesti hídfőjénél, a rakpart falán kialakított emlékhelyen koszorúzott.

A Hableány-katasztrófa miatt indult perről, a kártérítés elmaradásáról itt olvashatnak.

A megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, aki azt is bejelentette, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó áldozatainak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.