A hajnali ködöt kihasználva próbálkoznak a Tiszán a migránsok

Életeket mentenek azok a rendőrök, akik novemberben a Tiszán határt sértő migránsokat elfogják.

Végh Attila
2020. 11. 19. 21:54
Tisza határrendészet
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök hajnalban újabb kilenc olyan illegális bevándorlót fogtak el a magyar–szerb határt védő rendőrök, akik a Tisza-folyón keresztül, árral szemben evezve próbáltak jogsértő módon bejutni Magyarország területére. A migránscsoport egészen Szeged külterületéig jutott el a köd leple alatt, a rendőrség motorcsónakos járőrei radarral és hőkamerával is a nyomukban voltak.

Novemberben már 43 esetben kíséreltek meg határsértést a Tiszán, csak az elmúlt hétvégén 26 migránst fogtak el a folyón. Az életüket mentették meg ezzel a rendőrök, ha ugyanis a négyszemélyes, túlterhelt játékgumicsónakokból az alig ötfokos vízbe esnek, akkor két perc alatt megfulladhatnak. A rendőrök szerint csoda, hogy eddig még nem történt tragédia, nem találtak olyan gazdátlan csónakot, aminek utasait ne fogták volna el. Tudomásuk szerint minden próbálkozót sikerült kimenteni, partra vinni, majd visszakísérni Szerbiába.

Fotó: Magyar Honvédség

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság határvizekre vezényelt egységei mellett a Készenléti Rendőrség határvadász zászlóaljainak rendőrei májustól már a Magyar Honvédség katonáival együtt látnak el rohamcsónakos vízi járőrözési feladatokat. Csongrád-Csanád megyében a Tisza és a Maros-folyó hét-nyolc kilométeres szakasza, Bács-Kiskun megyében pedig a tiszai tápcsatorna öt kilométeres szakasza jelenthet könnyebb határátlépési lehetőséget az illegális bevándorlóknak, hiszen a vízen nincs műszaki határzár. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei 2015 óta ellenőrzik a vízi határszakaszt, ahol az árvízvédelem biztonsági rendelkezéseit figyelembe véve a parttól huszonöt méteres távolságban nem lehet kerítést kiépíteni.

Fotó: Police.hu

A határsértők azonban nem a partszakaszon próbálkoznak bejutni Magyarország területére, hanem a vízen, arra számítva, hogy a határt védők hajóit könnyebben ki tudják játszani, mint a gyalogos járőröket. A hajók motorjának zúgását, de még a legkisebb hangot is gyorsabban és élesebben viszi a víz, könnyebb elrejtőzni a járőrök elől, a mederállandóság miatt könnyebb kiszámolni a mozgásukat is. Ráadásul a folyó szerb szakaszán az embercsempészek horgásznak álcázva adják a jeleket, mikor indulhatnak el Szerbia irányából a csónakok. A migrációs bűnügyi felderítés információi szerint Szabadkán, Topolyán és Újvidéken már nem lehet gumicsónakot kapni a sportboltokban, az embercsempészek felvásárolták a készletet, a 3-400 eurós csónakokat tízszeres áron adják tovább a határsértőknek, akik ráadásul kétszeres terheléssel indulnak neki a folyónak.

Vantal Zsolt honvéd ezredes, a Magyar Honvédség alföldi ideiglenes alkalmi kötelékének parancsnoka osztja a rendőrök véleményét, hogy a folyamatos vízi járőrözési szolgálattal százszázalékosan vissza lehet szorítani a határátlépési kísérleteket. A rohamcsónakok gyorsak, fordulékonyak, ráadásul egyszerre több hajó is a vízen lehet.

Fotó: Police.hu

Az éjjellátó készülékkel, radarral is ellátott járőrhajók a nap 24 órájában vízen vannak, az eddigi tapasztalatok is bizonyítják, hogy szükség van a vízi járőrözésre. A legtöbb próbálkozó a Tisza és a Holt-Tisza csongrádi vizein indul útnak, legtöbbször gumicsónakokkal. Jó időben úszva is megpróbálkoznak a vízi határ megsértésével, az őszi köddel pedig ötödik éve már, hogy rendszeresen megjelennek a vízen a csónakos migránsok. Vannak, akik télen a befagyott folyón is megkísérlik az átjutást, 2017 februárjában be is szakadt a Tisza jege két határsértő alatt, mindketten életüket vesztették.

MH járőr Tisza

A megerősített vízi járőrszolgálat alapvető célja a határvédelem mellett, hogy megelőzzék az olyan tragédiákat, mint ami 2009. október 14-én éjszaka történt. Két balkáni embercsempész próbált meg áthozni a Tiszán 18 afgán menekültet Szeged térségében. A csónak felborult, 15 ember, köztük gyerekek is vízbe fulladtak. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, együttműködve a koszovói és a szerb hatóságokkal beazonosította a tömegszerencsétlenségért felelős embercsempészeket, 11 férfi ellen indult eljárás. 2013. január 29-én Svájcban fogták el az albán nemzetiségű, de szlovák állampolgárságú Thomas K.-t, aki a csónakos embercsempészetet szervezte. Elfogták a szerb T. Nándort is, aki a túlterhelt csónakkal Szerbiából Magyarország felé indította a halálos balesetet szenvedett csoportot. A két férfi két évet töltött letartóztatásban, de a bíróság később nem találta minden kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy a korábban Ausztriában és Svájcban is embercsempészet miatt elítélt párosnak köze lehetett a Tiszába fulladt migránsok átcsempészéséhez is.

A Duna román–szerb határvonalán akart illegálisan Szerbia felé bejutni idén tavasszal, április 16-án éjjel egy csónakban 16 szír migráns. Az embercsempészek Magyarországon keresztül Bécsig vállalták volna a szállításukat. A csónak felborult, a román határrendészet Drobeta Turnu Severin-i egysége két motorcsónakkal sietett a 924-es folyami kilométernél a Dunában úszó, segítségért kiáltó emberek kimentésére. Kilenc férfit, két embercsempészt és hét migránst sikerült kimenteni, kilenc ember viszont belefulladt a folyóba. Craiova bírósága idén novemberben kezdte meg az embercsempészek ügyének a tárgyalását, akiket emberöléssel vádoltak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.