A hatalomért éhezők viadala kezdődik

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól — mondta Szijjártó Péter kedden a parlamentben. Dömötör Csaba államtitkár a DK-s Varju László Budapest visszafoglalását emlegető felszólalására úgy reagált: a balliberális ellenzék úgy tesz, mintha politikai szüzek lennének, pedig kaptak már lehetőséget, ám kudarcot vallottak, amikor a fővárosiaktól is elvették az otthonteremtési támogatást, fizetős egészségügyet vezettek volna be, kórházi ágyak ezreit szüntették meg, 2006-ban pedig gumilövedékkel lőtték a békés tüntetőket.

gabay dorka Bákonyi Ádám
2019. 06. 12. 6:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú kötelezettségeket és a nemzetközi szerződéseket betartva az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány és az RMDSZ a román hatóságoktól – közölte a külgazdasági és külügyminiszter tegnap. Szijjártó Péter a KDNP-s Harrach Péter napirend előtti felszólalására adott válaszában azt mondta: ez az egyetlen elfogadható döntés.

– A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett. Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben lévő magyar emberek ellen alkalmazott erőszak – jelentette ki. A külügyminiszter azt is mondta, hogy a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van, a román hatóságoktól pedig elvárják, hogy kivizsgálják az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

Szijjártó Péter szigorú vizsgálatot vár a román féltől
Fotó: MTI/Koszticsák szilárd

Napirend előtt felszólalt a DK képviselője, Varju László is, aki már az őszi önkormányzati választás kampányának részeként arról beszélt, hogy az ellenzék visszafoglalja majd Budapestet. Szerinte az EP-választásnál a Fidesz elszámolta magát, és ugyanez fog történni októberben is. – Önök mindent arra tettek fel, hogy mi nem tudunk összefogni és együttműködni, de az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy tévedtek – mondta. Varju szerint az előválasztás során az ellenzék egy izgalmas és valós versenyben „kis szerencsével” arról dönt majd, hogy ki győzi le Tarlós István főpolgármestert.

– Aki azt szeretné tudni, mire számíthat Gyurcsány Ferenc csapatától Budapest, nézze meg a négyes metró ügyét. Ez a legnagyobb korrupciós balhé a rendszerváltás óta, a beruházás értékének nagyjából egyharmadát ellophatták – fogalmazott válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba emlékeztetett: a balliberális ellenzék úgy tesz, mintha politikai szüzek lennének, pedig kaptak már lehetőséget, ám kudarcot vallottak amikor a fővárosiaktól is elvették az otthonteremtési támogatást, egyhavi bért és nyugdíjat, fizetős egészségügyet vezettek volna be, kórházi ágyak ezreit szüntették meg, hatezer egészségügyi dolgozót tettek utcára, 2006-ban pedig gumilövedékkel lőtték a békés tüntetőket. – Borzasztó csomag ez – jelentette ki. Dömötör az előválasztásról úgy fogalmazott, hogy kezdődik a hatalomért éhezők viadala, az ármánykodás, a politikai cselszövés és látványos átverések időszaka ott, ahol „az őszödi szemkilövető mozgatja a szálakat”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.