A hatóság vizsgálja Hadházy Ákos válaszát

Vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Hadházy Ákos válaszát a politikus aláírásgyűjtései nyomán keletkezett adatok kezelése kapcsán.

2019. 08. 07. 10:00
null
A képviselő akciói adatvédelmi aggályokat vetettek fel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Hadházy Ákos válaszát a politikus aláírásgyűjtései nyomán keletkezett adatok kezelése kapcsán. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke lapunknak elmondta: még tart a kiértékelés, csak ezután tudnak állást foglalni az ügyben.

Még júniusban számoltunk be arról, hogy Hadházy Ákos két szignógyűjtése kapcsán adatvédelmi aggályok merültek fel, és egy magánszemély beadványa nyomán vizsgálatot indított a hatóság.

Mint ismert, a bejelentő azt kifogásolta, hogy az aláírásgyűjtés online adatvédelmi tájékoztatója nem tartalmazott olyan fontos információkat, mint az adatkezelés jogalapja, az érintett joga az adatkezeléshez való hozzájárulásának visszavonására vagy az adatkezelés időtartamának pontos meghatározása. Mindez pedig ellentétes a hatályos jogszabályokkal.

A képviselő akciói adatvédelmi aggályokat vetettek fel
Fotó: Havran Zoltán

Hadházy Ákos korábban két témában gyűjtötte a választópolgárok aláírását: Magyarországnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásáért és egy devizahiteleket érintő kezdeményezés kapcsán.

A független képviselő az amerikai The Rocket ­Science Group LLC és a kanadai Sync.com Inc. cégek szolgáltatásait vette igénybe az aláírási ívek feldolgozásakor, így felmerült annak a lehetősége, hogy több százezer állampolgár adatai kerülhettek külföldre. A hatályos magyar törvények és a nemzetközi szabályozás szerint személyes adatokat csak abban az esetben lehet egy harmadik országban tárolni, ha az érintett állam megfelelő védelmi szintet biztosít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.