A holttestek nem kerültek elő, a nyomozást befejezte a rendőrség

Az európai jogrend értelmezése szerint a holttest előkerülése nélkül is bíróság elé állhat valaki, aki a bizonyítékok láncolata szerint megölt valakit, majd áldozata maradványait ismeretlen helyre rejtette. A modern magyar kriminilasztika történetében is volt már ilyen eset, Farkas Helga gyilkosát is a holttest hiányában ítélték el. VV Fanni ügye még bírósági szakaszban van, az ő holtteste sem szerepel a bizonyítékok között. A győri kettős gyilkossággal gyanúsított férfi sem bízhat a felmentésben, minden jel arra utal, két eltűnés miatt keresett üzleti partnerével is végzett.

Végh Attila
2021. 03. 25. 20:10
GYMSZMRFK emberölés
A bűnügyi helyszínelők a gyanúsított telkén több helyen is keresték az elásott holttesteket Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya 2021. március 25-én vádemelési javaslattal fejezte be az É. Imre 64 éves győri lakossal szemben előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás vizsgálatát. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján egyértelmű, a gyanúsítottal kapcsolatban álló 2015-ben, illetve 2018-ban eltűnt vállalkozókat ő látta utoljára, az eltűnt férfiak több használati- és értéktárgya tőle került elő. A két áldozat a gyanúsítottal való találkozása óta nem adott magáról életjelet, a bizonyítékok összefüggése szerint azért, mert É. Imre végzett velük.

A gyanúsított tanyáján több, az eltűnt férfiakhoz tartozó személyes tárgy is előkerült
Fotó: Police.hu

Két találkozó a benzinkútnál

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya 2018 óta folytatott nyomozást É. Imre 64 éves győri vállalkozóval szemben. Az ügyben a bejelentést 2018. március 31-én 16 órakor a mosonmagyaróvári sértett felesége tette meg a rendőrségen. Az asszony elmondta, férje reggel 5 órát követően ment el otthonról kisteherautójával, azóta azonban életjelet nem adott magáról. A nő azt is elmondta, hogy párja korábban É. Imrével beszélt meg találkozót, mivel a győri vállalkozó több ezer euróval tartozott neki.

A bizonyítékok szerint a gyanúsított egy benzinkútnál találkozott az 55 éves mosonmagyaróvári villanyszerelővel, akit Ikrényben található telkére csalt, ott pedig megölte. A feltételezett elkövetőt a nyomozás folyamán meggyanúsították a nyomozók azzal is, hogy 2015. június 3-án a délutáni órákban szintén Ikrény térségében végzett egy váci férfival, akivel előtte ugyanannál a benzinkútnál találkoztak, mint a három évvel később eltűnt férfi esetében. É Imre a sértett által Ausztriában bérelt markológépet akarta megszerezni, ezért ölhetett.

Autók a telken

A 2018-ban elrendelt, három éven át tartó nyomozás során a rendőrök megtalálták a vállalkozó telkén a mosonmagyaróvári férfi szerszámait, az eltűnésekor viselt ruházatának egy darabját, illetve az autóját is, ami alátámasztotta azt a feltételezést, hogy a villanyszerelővel a telek tulajdonosa végezhetett. É. Imre kihallgatásai során többször is ellentmondásba keveredett korábban tett vallomásaival, valamint az ügyben meghallgatott tanúk által elmondottakkal is. 2018 júliusában a nyomozók megtalálták és lefoglalták egy 2015-ben eltűnt társa gépkocsiját is, amivel a váci férfi a gyanúsítottal megbeszélt találkozóra indult útnak, majd ezt követően rokonai soha többé nem látták. A nyomozók kiterjesztették a felderítést a váci eltűnt férfi esetére is. Az eljárás során Ausztria területén megtalálták az általa bérelt markológépet, melyet azóta É. Imre használt.

A váci férfi által bérelt markológép is a gyanúsítottól került elő
Fotó: Police.hu

A terhelő bizonyítékokra tekintettel a feltételezett elkövetőt a rendőrök meggyanúsították a 2015-ben eltűnt váci lakos sérelmére előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével is. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói a begyűjtött helyszíni nyomokat szakértői vizsgálatoknak vetették alá, majd a beérkezett vélemények, valamint az eljárás során összegyűjtött bizonyítékok alapján az ügy vizsgálatát befejezték, és az iratokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség részére vádemelési javaslattal küldték meg.

A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsított továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el bűncselekményt, de arra nem adott magyarázatot, hogyan kerültek hozzá a két férfi értéktárgyai, szerszámai, illetve hová lettek a találkozók után az üzleti partnerei. A bizonyítékok láncolata szerint a két férfi bűncselekmény áldozata lett, melynek elkövetője az, aki utoljára találkozott velük. A rendőrség mindent megtett, hogy megtalálja az áldozatok esetleges maradványait, a gyanúsított telkét több helyen felásták, földradarral mérték meg, de nem találtak nyomokat. A holttesteket nagy valószínűséggel valahol máshol rejtette el a gyilkos, aki erről nem akar beszélni, azt remélve, ha nincs meg a holttest, nincs bizonyíték sem az emberölésre. Utóbbit bizonyítja az is, hogy É. Imre rendszeresen azt nyilatkozza, ő is szeretné tudni, hol lehetnek üzleti partnerei, arra viszont nem ad magyarázatot, hogy azok autói, gépei hogyan kerültek hozzá.

A bűnügyi helyszínelők a gyanúsított telkén több helyen is keresték az elásott holttesteket
Fotó: Police.hu

Holttest nélkül is megállhat a vád

A magyar igazságszolgáltatásban nem ritka, hogy a holttest előkerülése nélkül is felelősségre vonhatnak valakit emberölés gyanúja miatt. Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta: ha a nyomozóhatóság olyan bizonyíték láncolattal, ok-okozati összefüggésekkel áll elő, melyek alapján egyértelműen feltételezhető, hogy az eltűnt áldozat azért nem ad életjelet magáról, mert megölték, holttest nélkül is emberölés miatt kell megindítani az eljárást. Ha az eltűnés körülményei, tárgyi és személyi bizonyítékok egy meghatározott személyhez köthetők, akkor a gyanúsított bíróság elé állítható gyilkosság miatt.

A jogász hozzátette, a “nincs holttest, nincs emberölés” jogi doktrínája az angolszász jogrendszerben, az amerikai perrendtartásban volt mérvadó egy ideig. A tudományos eljárások fejlődésével az 1950-es években vált elfogadottá a nézet, hogy valakinek a halála, így a megölése is egyéb bizonyítékok által is megállapítható, nem kell hozzá a holttest. Ilyen volt az 1991. június 24-én eltűnt Farkas Helga ügye is, ahol a holttest előkerülése nélkül ítélték 15 évnyi letöltendő börtönbüntetésre a lány elrablásában bűnösnek talált Cs. Józsefet. Igaz, nem emberölés, hanem emberrablás (személyes szabadság megsértése) miatt, de nyilvánvaló, hogy a fiatal, elrabolt lány már nem él, halála elrablójához, az akkori délmagyar alvilág Jokó néven ismert kegyetlen és könyörtelen maffiózójához köthető. VV Fanni holttestét is keresi még a rendőrség, ennek ellenére az ügyében eljárás alá vont B. László ellen a bizonyítékok láncolata alapján emberölés vádja miatt folyik bírósági eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.