A homofóbozás és antiszemitázás után fasisztázott is TGM

Nem először fordult elő, hogy Tamás Gáspár Miklós elragadtatta magát, és durva jelzőkkel dobálózott. A filozófus a napokban posztfasisztának nevezte a jelenlegi államrendszert a Mérce.hu internetes portálon megjelent jegyzetében, de már 2003-ban vagdalkozni kezdett, támadást intézett például a magyarországi bírók ellen.

2021. 08. 04. 6:37
Tams Gspr Mikls
Budapest, 2013. március 17. Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli idõjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért". MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bírák jelentős része ahhoz a felső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőellenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita és mélyen lenézi a kitaszított szegényeket – jelentette ki 2003-ban Tamás Gáspár Miklós (TGM) filozófus az akkori Magyar Hírlapban közölt cikkében. Id. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke akkor kikérte magának Tamás Gáspár Miklós szavait, és leszögezte: a bírák nem antiszemiták és nem cigány-, illetve nőellenesek.

Rámutatott, hogy a filozófus állításai azért sem fedhetik a valóságot, mert abban az időben a bírók 82 százaléka volt nő. Id. Lomnici hozzátette:

„A kirekesztő hangvételű írás Tamás Gáspár Miklóst minősíti ugyan, ám az általa ismertetett jelenségek burkolt célja lehet a bírák megfélemlítése és az ítélkezési gyakorlat befolyásolása, ami egy jogállamban megengedhetetlen.”

A marxista filozófus rendszeresen gyalázkodik
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A bírói függetlenség biztosítása érdekében és a jogállamiság védelmében id. Lomnici Zoltán a történtek után tiltakozó felhívást fogalmazott meg, amelyet eljuttatott a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz, az Országgyűlés elnökéhez, az igazságügyi miniszterhez és a legfőbb ügyészhez is.

Azt, hogy Tamás Gáspár Miklós mennyire jeles szakemberrel került vitába, később több esemény is igazolta. Id. Lomnici Zoltán akkori főbírót például 2004-ben az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökei Szervezetének alelnökévé választották. Ugyanebben az évben, Madridban a mintegy száz tagállamot reprezentáló Közigazgatási Legfelsőbb Bíróságok (Államtanácsok) Nemzetközi Szervezete pedig a világszervezet igazgatótanácsának tagjai közé emelte a szakembert.

Sőt, 2006-ban Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke id. Lomnici Zoltánt a Francia Becsületrend lovagkeresztjével tüntette ki, amivel egyes hírek szerint éppen a bírói függetlenség érdekében kifejtett tevékenységét ismerték el.

Ha a filozófus 2003-as írása megalapozott lett volna, akkor a következő években vélhetően id. Lomnici Zoltánt aligha választották volna be fontos tisztségébe, és rangos francia állami kitüntetést sem kap.

Mint azt korábban megírtuk, Tamás Gáspár Miklós a Mérce.hu oldalon megjelent mostani írásában amellett, hogy posztfasisztának nevezte a jelenlegi államrendszert, lesújtó véleményt fogalmazott meg a baloldalról is. Többek között úgy fogalmazott, hogy ő soha nem volt híve a Jobbikkal való összefogásnak, mindenekelőtt azért, mert ez sértés, tiszteletlenség roma honfitársainkkal szemben, ami neki van olyan fontos, mint a baloldal esetleges választási sikere. „A választóknak – hiszen ezt jelenti a választás – disztingválniuk kell. Neonácikra, újfasisztákra nem szavazunk. Punktum” – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.