A kormány betartja az időseknek tett ígéreteit

Orbán Viktor tegnap az idősek világnapján megerősítette, idén is lesz nyugdíjprémium és -kiegészítés, amiket a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé. A miniszterelnök emlékeztetett: a kormány betartja az időseknek tett ígéretét, és megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

Csekő Imre
2019. 10. 02. 10:39
null
A korosabbaknak különösen fontos, hogy biztos és kiszámítható feltételek között élhessenek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjprémium átlagos összege idén 20 160 forint, a nyugdíj-kiegészítésé pedig 11 ezer forint lesz; a pénzt novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok – közölte a miniszterelnök tegnap az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén. Orbán Viktor hangsúlyozta: a nyugdíjprémium a gazdaság jó teljesítményével, a nyugdíj-kiegészítés pedig az infláció mértékével függ össze. A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy a nyugdíjasok az előző években Erzsébet-utalvány formájában részesültek időközönként különböző juttatásokban, idén pedig rezsiutalványt kaptak pénzügyi segítségként. A miniszterelnök megemlítette, hogy a családvédelmi akcióterv részeként 2020. január 1-jétől igénybe vehető lesz a nagyszülői gyed is, mert a fiatalok könnyebben vágnak bele a családalapításba, ha úgy érzik, van mögöttük olyan nagyszülő, akire számíthatnak.

Az idősek világnapja alkalmából Mindvégig érték címmel rendezett konferenciát Budapesten a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), amelyen Hollik István kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az idősek hordozói és hiteles képviselői annak a józan ész alapján álló társadalmi rendnek és értékrendnek, amely képes biztosítani a nemzet fennmaradását és a boldog, teljes élet lehetőségét. A politikus szerint a Nyugatról jövő, a család intézményét, a gyermekek élethez való jogát és a nemzeti összetartozást támadó, valamint a férfit és a nőt egymás ellen fordítani akaró ideológiai áramlat helyett az idősek generációjától kapott nyugodt és tiszta rendre van szükség, amit a kormány is képvisel politikájában. Hollik István köszönetet mondott az időseknek, amiért a történelmi nehézségek közepette is megőrizték utódaiknak Magyarországot, és megmutatták, miként kell küzdeni, becsülettel dolgozni, és hogy időről időre figyelmeztetik a fiatalabb nemzedékeket arra, hogy a család az első.

– Az idős embereknek fontos, hogy biztos és kiszámítható életfeltételek között élhessenek. Ezt testesíti meg az a megállapodás, amelyet a kormány a nyugdíjasokkal kötött, akik azért tisztelnek meg minket a bizalmukkal, mert ezt a megállapodást betartjuk – nyilatkozta lapunknak Hollik István, aki emlékeztetett rá, hogy a baloldali kormányok alatt – amelyek elvették a 13. havi nyugdíjat és ígéretük ellenére emelték a gáz árát – mindennek ellenkezőjét tapasztalhatták idős honfitársaink.

A korosabbaknak különösen fontos, hogy biztos és kiszámítható feltételek között élhessenek
Fotó: Kurucz Árpád

A Ficsak által szervezett konferencián Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke ismertette azt az új, intergenerációs kutatást, amelyben 18–25 éves fiatalokat és 65–75 éves időseket kérdeztek. Az eredmények szerint a válaszadók nagy többsége látja úgy, hogy a szülői segítségnyújtás nagyon fontos egy fiatal párnak – ezt a fiatalok 88 százaléka és az idősek 93 százaléka gondolja így. A megkérdezettek több mint háromnegyede mondta, hogy elősegíti a gyermekvállalást, ha az unokákat alkalmanként a nagyszülőkre is rá lehet bízni.

A magyarok többsége gyermek- és családpárti, hiszen a megkérdezett idősek 95,5 százalékának van gyermeke, és a fiatalok mintegy háromnegyede tervezi a közeljövőben a gyermekvállalást. A családalapítást fontolgatók négyötöde két vagy több gyereket szeretne. A húszas éveik elején járók majdnem fele több gyermekre vágyik, mint amennyi a szüleiknek van, az idősek 39 százaléka pedig több gyermeket vállalna, ha újrakezdhetné az életét. A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezett fiatalok 74 százaléka szívesen gondoskodna idős szüleiről, és az idejükből is többet szeretnének áldozni a nagyszülőkkel való találkozásokra, akiknek mind­össze egyharmada gondolja úgy, hogy most elég időt tölt szüleivel.

Az időseket méltatta a világnap alkalmából Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is. – Egy idős ember a családban, településén, egyházában, országában, nemzetében egyaránt pótolhatatlan érték: olyan tudás és tapasztalat hordozója, melyet a későbbi generációk nem tudnának mástól megtanulni – jelentette ki, majd hangsúlyozta: a kormánypártok számára mindig Magyarország, a nemzet érdeke lesz az első, és rájuk az idősek is számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.