A koronavírus az esküvőre készülők terveit is teljesen keresztülhúzta

Rengeteg pár halasztotta el a házasságkötését a járvány miatt, így az esküvőkre szakosodott rendezvényszervezők komoly bizonytalanságba kerültek. A lapunknak nyilatkozó szolgáltatók és a nagy napra készülő fiatalok arról számoltak be, hogy minden érintett rugalmasan állt hozzá a változásokhoz, és az esküvőket sikerült áttenni későbbi időpontra.

Csekő Imre
2020. 07. 15. 5:45
Jablonovszky Tímea; Jablonovszky György Dávid
A szociális távolságtartás a szertartásokra is vonatkozott Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tervezhetetlenség és a kiszámíthatatlanság volt kimerítő, nem tudtuk, hogy tervezzük-e tovább az esküvőt vagy sem – mondta lapunknak Jilly Dávid, aki jövendőbelijével, Ritával végül október végére halasztotta az eredetileg májusra tervezett esküvőjét. Az ifjú pár nem szerette volna nyáron tartani a lagzit a nagy meleg miatt, és hogy fel ne borítsák a meghívottak utazási terveit. Végül az első olyan időpont mellett döntöttek, ami minden korábban szerződtetett szolgáltatónak megfelelt.

Más szempontok szerint gondolkodott Tóth Edina és Oravecz Csaba, akik végül a tervezett júliusi időpontban házasodnak össze, de májusban majdnem őszre halasztották az esküvőjüket. – Borzalmas érzés volt, mindennap egyre elkeseredettebb és csalódottabb voltam – fogalmazott a menyasszony a bizonytalan időszakról, és elmondta, a veszélyhelyzet alatt döntöttek úgy, hogy őszre módosítják az esküvő időpontját, mert akkor ez tűnt a legjobb megoldásnak. A kormány májusi bejelentését köve­tően, amikor ismét engedélyezték a rendezvények megtartását, azonban úgy határoztak, hogy az eredeti nyári időpontban legyen az esküvő. – Úgy gondoltuk, hogy a korlátozások feloldását követően sokan utaznak majd külföldre, és behozhatják a vírust. Így a korábban jobbnak tűnő halasztás vált kétséges döntéssé – mesélte Edina.

A lapunknak nyilatkozó fiatalok arról is beszámoltak, hogy a szolgáltatók rugalmasak voltak és segítőkészek az esküvő átszervezésében. Érthető módon a szolgáltatók igyekeztek megállapodni a jegyesekkel: – Minden velem dolgozó párral rögtön a korlátozások kezdetén felvettem a kapcsolatot, és egyenként átbeszéltük a lehetőségeket, továbbiakban is törekedve a jövőbeli közös munkára – mondta lapunknak Engyel Gábor, aki esküvői fotográfusként dolgozik. Arról is beszélt, hogy a párok többnyire az őszi hónapokra halasztották az esküvőjüket. – Akik nagyon ­biztosra akartak menni, és semmi sem sürgeti őket, azok inkább 2021-et választották – tette hozzá, és arról is beszámolt: sok pár keresi meg, akik nem találtak fotósukkal új, megfelelő időpontot, és ezért kénytelenek másik szolgáltatót keresni. – Ősszel mindig sűrű a naptáram, most pedig az összes szabad hétvége fel lett töltve – mesélte a fényképész, aki úgy tapasztalta: a kialakult helyzet miatt sokan inkább feladják a nagy esküvőről szóló álmaikat és egy diszkrét polgári esküvőt választanak szűk család körben.

A szociális távolságtartás a szertartásokra is vonatkozott
Fotó: MTI/Vajda János

Hasonló tapasztalatról számolt be lapunknak Horváth Mária is, aki esküvői dekorációk készítésével foglalkozik: – Sok párnak nem tudtak, illetve nem mertek eljönni a külföldi vendégei. Néhány pár pedig anyagi megfontolásból tartott kisebb létszámú esküvőt – mesélte tapasztalatait, és elmondta: jelentősen visszaesett a forgalmuk, hiszen a rendezvények sokáig tiltva voltak. – Sajnos az év hátralévő részében nem lehet bepótolni a kieséseket. Azokat az esküvői szolgáltatókat, akik főállásban dolgoztak, érzékenyen érinti a kiesés – tette hozzá.

Engyel Gábor is így vélekedik: szerinte hiába kerültek át őszre az esküvők és hiába a sok megkeresés, a tavasszal kiesett bevételeket nem tudjuk visszahozni, főleg ha az egyre gyakrabban emlegetett második hullám is megérkezik.

Az év elején, a járványt megelőzően még busás haszonra számíthattak az esküvőkre szakosodott rendezvényszervezők. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a házasságkötések száma hazánkban: míg 2010-ben csupán 35 520 esküvő volt, addig tavaly már 65 268 pár kötött házasságot. A számok minden bizonnyal idén is tovább emelkedtek volna, hiszen 2020 első negyedévé­ben több mint kétszer annyi esküvő volt, mint egy évvel korábban ugyanabban az időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.