A koronavírus mutációi ellen is védhet a Moderna vakcinája

Kezdeti stádiumban lévő, de biztató kísérletek szerint a Moderna vakcinája a SARS-CoV-2 mutáns vírus variánsai ellen is véd.

2021. 01. 25. 17:45
null
(FILES) In this file photo taken on December 24, 2020 RN Courtney Senechal unpacks a special refrigerated box of Moderna Covid-19 vaccines as she prepared to ready more supply for use at the East Boston Neighborhood Health Center (EBNHC) in Boston, Massachusetts. - Brussels authorized, on January 6, 2021 the Covid-19 vaccine from the US laboratory Moderna, the second to be approved in the EU, announced the President of the European Commission Ursula von der Leyen on Twitter. The vaccine had shortly before received the green light from the European Medicines Agency (EMA). (Photo by Joseph Prezioso / AFP) Fotó: Joseph Prezioso / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni Moderna-vakcina hatékonynak bizonyul a SARS-CoV-2 nemrégiben megjelent, gyorsabban terjedő mutáns vírus variánsai ellen – számolt be róla hétfőn a BBC. Mint írták, bár további kísérletekre van szükség, a meglehetősen biztató korai laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy

a védőoltás kiváltotta antitestek képesek felismerni és semlegesíteni a virulensebb új variánsokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyságban és a Dél-afrikai Köztársaságban fejlődhettek ki a koronavírus gyorsabban terjedő mutációi, amelyek már több országban is megjelentek világszerte.

Ígéretes kutatások szerint a Moderna vakcinája a mutánskoronavírus-variánsok ellen is véd

A briteknél szeptemberben megjelent variáns szakértők szerint akár hetven százalékkal gyorsabban terjedhet, ugyanakkor nem okoz súlyosabb tüneteket a SARS-CoV-2-nél. Az 501.V2 nevű dél-afrikai variánssal kapcsolatban korábban aggasztó sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint az ellenáll a koronavírus-antitesteknek, mivel a vírus annyi mutációt tartalmaz, hogy már a külső burkolatán található tüskefehérjék is módosultak.

A tüskefehérjének pedig kulcsszerepe van abban, hogy a vírus megtámadott sejthez kapcsolódik, s a membránon keresztül beolvadva vírusgyártásra állítja át azt. A koronavírus elleni oltóanyagok ezért a tüskefehérjék támadására késztetik az immunrendszert. Bár a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákat a korábbi, SARS-CoV-2 nevű variánsra tervezték, a kutatók többsége úgy véli, hogy a védőoltások az újabb altípusok ellen is működnek, mivel a vírus viszonylag lassan mutálódik. Azonban a védőoltásoknak a mutáns variánsok elleni pontos hatékonysága egyelőre nem ismert.

A BBC által említett kutatásban nyolc olyan ember vérmintáját vizsgálták meg, akik megkapták az előírt két dózist a Moderna vakcinájából. Magyarország is rendelt az amerikai székhelyű Moderna védőoltásából, amelyből az első szállítmány január első felében érkezett meg. A 7200 adag vakcinát az idősotthonok lakóinak szánták, és 3600 veszélyeztetett személy kaphat védettséget a kétkörös oltás után.

Hazánk a Pfizer-féle vakcinából is rendelt, a 2020–2021-es évre így összesen 4,4 millió adag oltóanyag van lekötve az Európai Bizottsággal megkötött szerződés értelmében. E védőoltásból azonban később érkezhet nagyobb mennyiség, mivel a Pfizer azt közölte, hogy elsőként az amerikai piacot látja el.

A kormány eközben orosz és kínai gyártókkal is tárgyal, amivel párhozamosan zajlik e vakcinák bevizsgálása. Ennek eredményessége esetén a hatósági engedélyezés következhet, majd megindulhat a védőoltások beszállítása. Ha az utóbbi fázisba ér a folyamat, a kínai gyártó várhatóan rövid időn belül képes lesz nagyobb mennyiséget hazánk rendelkezésére bocsátani.

A két említett mutánskoronavírus-változat mellett egy dániai nyérctelepen is felbukkant egy új variáns, még tavaly nyáron. A skandináv ország kormánya gyorsan lépett, felszámolták az összes nyérctenyészetet, és nagyjából 17 millió állatot pusztítottak el, amelyekkel együtt a mutáns vírus is eltűnt. A döntés azonban közfelháborodást okozott, amelybe belebukott Mogens Jensen élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.