A legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Pesti úti intézmény

A koronavírus-járványban elhunytak közül csaknem minden negyedik elhunyt személy idősotthon lakója volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 27. 15:12
PETŐFI Sándor
A Pesti úton a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái dolgoznak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi idősotthonokban a járvány kezdete óta 142 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el, így szinte minden negyedik elhunyt idősotthon lakója – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

Kiemelték: a legfertőzöttebb idősotthon – ahol a legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott van – továbbra is a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti intézmény, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést.

Az országban eddig 38 idősotthonban igazolták a koronavírus jelenlétét, 14 budapesti és 24 vidéki intézményben. Összesen 923 lakónál és 148 dolgozónál mutatták ki a fertőzést, 142 gondozott hunyt el és 875-en már meggyógyultak. A fővárosban 14 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből nyolc intézmény a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású.

A 142 elhunytból 99 Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 87 a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményben, 43-an vidéki otthonokban. A fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 71 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti otthonban 11-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 13 a fertőzött dolgozók száma. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (nyolc) a mezőszilasi idősotthonban volt, hét a seregélyesi, négy a borsodnádasdi intézményben.

A kormányzati portálon azt írták: az operatív törzs és a járványügyi hatóság továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri az idősotthonok járványügyi helyzetét. „A fenntartók felelőssége továbbra is fokozott a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában” – jegyezték meg, hozzátéve: a kormány által indított nemzeti konzultációnak is az egyik fontos témája az idősotthonok védelmének további erősítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.