A magyar kormány a GDP 4,5 százalékát fordítja családtámogatásra

2010 óta az EU egészében 1,8 százalékkal csökkent a gyermekvállalási kedv, míg a visegrádi országoknál 17 százalékos emelkedést láthatunk, mert ezek az országok a családokra alapoznak. 

Forrás: Hír TV2019. 05. 29. 13:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy megváltozzon a demográfiai trend, úgy kell több gyermeknek születnie, hogy a szülőképes korú nők száma drasztikusan csökken, ezért terjesztette be a kormány hétpontos családvédelmi akciótervet – jelentette ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Ennek egyik eleme a jövő januártól bevezetésre kerülő nagyszülői gyed, amely a kormány szándékai szerint szintén hozzájárul a gyermekvállaláshoz.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető azon felvetésére, hogy egész Európában aktuális kihívás a lakosság öregedése valamint csökkenése, melyre többféle elméleti megoldás van, az egyik az Európai Egyesült Államok víziójában gondolkodóké, ők a bevándorlással oldanák meg ezt a problémát. A másik megoldás a magyar kormány és más nemzetállami kormányok javaslata a családvédelem.

A műsorvezető azon kérdésére, kivitelezhető-e egy olyan alternatív javaslat, mely közös uniós nyugdíj, adó és bérrendezés rendszerén alapulna Rétvári Bence elmondta,

2010 óta az EU egészében 1,8 százalékkal csökkent a gyermekvállalási kedv, míg a visegrádi országoknál 17 százalékos emelkedést láthatunk, mert ezek az országok a családokra alapoznak.

Megjegyezte továbbá, Magyarországon a nemzeti össztermék (GDP) 4,5 százalékát fordítjuk családtámogatásra, ezzel abszolút vezetők vagyunk a jólfejlett világ országai között. Ez a gyermekvállalási kedvben több mint 20 százalékos emelkedést hozott. Ez nem azt jelenti, hogy megállt vagy megfordult volna a népességcsökkenés, hiszen a szülőképes korban lévő nők száma radikálisan csökken, de míg az Unióban egy lassú araszolást látunk lefelé, addig Magyarországon és a visegrádi országokban felfelé ível 2010 óta. Ezek az országok bíznak a saját polgáraikban, és a támogatásokat a saját polgáraikra fordítják.

A teljes műsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.