A magyar kormány üdvözli a HMDK horvátországi kisebbségi önkormányzati választáson elért győzelmét

A magyar kormány üdvözli a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) „elsöprő” győzelmét a vasárnap tartott horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében elismerését fejezte ki a szervezet vezetőjének, Jankovics Róbertnek, valamint a HMDK minden tagjának a „történelmi sikerhez.”

A HMDK választási eredménye nemcsak a szervezet, hanem a horvátországi magyarság példás összefogásának győzelme, egy kis közösség nagy sikere, amely példaként állítható a Kárpát-medencei és az összmagyarság elé – fogalmaztak.

Hangsúlyozták, bíznak benne, hogy az eredmény egy új sikeres érdekérvényesítő korszak küszöbét jelenti a horvátországi magyarságnak, amely hosszú távon hozzájárul a közösség helyzetének további javulásához, a szülőföldön való megmaradásához és gyarapodásához.

Horvátországban május 5-én kisebbségi önkormányzati választást tartottak, amelyen a HMDK 313, a Magyar Egyesületek Szövetségének valamely tagszervezete 28, a zágrábi független lista pedig 25 mandátumot szerzett. A többségében magyar lakta településeken – kivétel nélkül – a HMDK jelöltjei kerültek ki győztesként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.