A magyarok támogatják a demográfiai döntéseket

A kormány családpolitikai megoldásait társadalmi konszenzus övezi, tízből nyolc megkérdezett jó döntésnek tartja a magyar családok kiemelt támogatását.

2019. 02. 09. 6:50
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány demográfiai fordulatot segítő családpolitikai megoldásait társadalmi konszenzus övezi, tízből nyolc megkérdezett jó döntésnek tartja a magyar családok kiemelt támogatását – derült ki a Nézőpont Intézet lapunknak készült közvélemény-kutatásából.

A felmérés rámutat, a legutóbbi nemzeti konzultáció egybehangzó eredményein túl látható, hogy csaknem minden magyar polgár számára kulcskérdés a kedvező demográfiai és családalapítási környezet biztosítása. Adataik szerint a megkérdezettek 81 százaléka jó döntésnek tartja, hogy a kormány az állami támogatáspolitika központjába a családokat helyezte. Nincs olyan társadalmi csoport, ahol ne élvezne többséget ez az attitűd, még a leginkább szkeptikus baloldali szimpatizánsok közel kétharmada is egyetért ezzel az iránnyal.

A kutatásból kiderül, hogy a demográfiai fordulat szorgalmazása pártok feletti, nemzeti ügynek tekinthető, mert pártszimpátiától függetlenül mind a baloldali, mind a jobboldali érzelmű szavazók jelentős többsége egyetért a támogatások mértékének növelésével. A jobbikosok kilencven százaléka, a baloldali szimpatizánsoknak pedig bő kétharmada, 68 százaléka válaszolt így a felmérés során.

Az intézet közvélemény-kutatási adatai alapján az is elmondható, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ismert és egyértelműen jó kezdeményezés, a megkérdezettek 68 százaléka így nyilatkozott erről. Ráadásul a 18 évesnél fiatalabb gyermekkel nem rendelkezők körében is 67, az egygyermekes családoknál pedig 74 százalék tartja jó kezdeményezésnek ezt a típusú állami támogatást.

A kormány családpolitikájával való elégedettség egyértelmű és ritka nemzeti egységet mutat. Ehhez hasonló pártokon átívelő konszenzus a kabinet migrációs politikájának megítélésében volt tapasztalható, amikor a határzárral 82 százaléknyian, a kormány határpolitikájával pedig 69 százaléknyian voltak elégedettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.