A Momentum uralná az ellenzéki térfelet

Pártjaikat elhagyó politikusokkal, Botka Lászlóval, Hadházy Ákossal, illetve Szél Bernadett-tel működne együtt a Momentum — derült ki Fekete-Győr András szavaiból. A párt elnöke további együttműködést sürgetett, mondván, túl sokan vannak az ellenzéki térfélen, miközben a legtöbb kérdésről ugyanazt gondolják. Szerinte a Fideszből „előbb-utóbb kiábránduló” emberek nem a DK-t, hanem őket választják majd.

Bákonyi Ádám
2019. 11. 04. 10:39
FEKETE-GYŐR András; DONÁTH Anna Júlia; SZÉL Bernadett; HADHÁZY Ákos; Cseh Katalin;
Szél Bernadett és Hadházy Ákos már régóta egy csapatban játszik Cseh Katalinékkal Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum lehetséges szövetségi politikájáról beszélt a Népszavának adott, meglehetősen ambiciózus célokat feltáró interjúban Fekete-Győr András. A budapesti olimpia megtorpedózásával ismertté vált párt – akkor még mozgalom – elnökének szavaiból kiderült, hogy az MSZP-t a napokban elhagyó Botka Lászlóval már most nagyon szorosan együttműködnek, de hasonló a helyzet a két egykori LMP-s politikussal, Szél Bernadett-tel és Hadházy Ákossal is, akik „talán a legközelebb” állnak hozzájuk. Bár szerinte nem szabad semmit sem siettetni, sejtelmesen úgy fogalmazott: reméli, hogy 2022-től már egy politikai közösségbe tartoznak majd.

Szavai alapján ez a politikai közösség egyfajta gyűjtőpárt lehet. „Hiszek benne, hogy az együttműködésbe az LMP, a Jobbik, az MSZP és a DK is tud valamit beleadni, de azt is látom, hogy túl sokan vagyunk, tisztázásra van szükség. A legtöbb kérdésről ugyanazt gondoljuk a párbeszédesekkel vagy az LMP-sekkel, akkor miért vagyunk különböző pártokban? Remélem, hamarosan eljön a közös munka ideje” – fogalmazott.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos már régóta egy csapatban játszik Cseh Katalinékkal
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Annak kapcsán, hogy a Momentum és a DK versenyez az ellenzék vezető pozíciójáért, Fekete-Győr azt állította: nem szeretne párbajozni a DK-val. „Persze a helyzet pikáns, hiszen fiatalként Gyurcsány Ferenc felelőtlen és káoszba hulló kormánya ellen tüntettem, most pedig együttműködünk egy közös ellenféllel, a »Félelem Rendszerével« szemben” – magyarázta pálfordulását. Szerinte a Fideszből előbb-utóbb kiábránduló emberek nem Gyurcsányékat, hanem őket választják, mert a Momentum meggyőzőbb abban, hogy „van nyugati alternatívája ennek a rendszernek”.

A kormányt rendre korrupcióval vádoló Fekete-Győr András „besározást, nyomasztást, tesztelést” emlegetett azzal kapcsolatban, hogy a NAV több száz millió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Momentum kampánytámogatási ügyében. Szerinte Putyin hithű tanítványaként Orbán Viktor is civileket, ellenzéki pártokat, más véleményen lévőket vegzál. – Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, nincs félnivalónk – jelentette ki.

Ismert: az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem tudta igazolni, ami miatt 2019 januárjában a pénzügyi ellenőrző szerv feljelentést tett a NAV-nál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.