A NAV a május 20-ai szja-bevallási határidőre figyelmeztet

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek még egy hetük van május 20-ig, hogy kiegészítsék a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy maguk töltsék ki és küldjék be a 18SZJA nyomtatványt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI2019. 05. 14. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elejéig mintegy 210 ezer egyéni vállalkozó, több mint 83 ezer őstermelő és általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett magánszemély már eljuttatta szja-bevallását az adóhatósághoz, csaknem 220 ezer bevallást még várnak.

A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, ezt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az esetükben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá május 20-án – emlékeztetett közleményében az adóhivatal.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódó adatok nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Az adóbevallási tervezet ezért csak ajánlatként segít a bevallásban.

Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelői bevételről a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is nyilatkozhat az adózó.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 20-ig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV hiánypótlásra szólítja fel. Ha ez elmarad, az adóhatóság ötvenezer forint mulasztási bírságot szabhat ki.

minden második ember rendelkezik adója 1+1 százalékáról

Minden második ember rendelkezik adója 1+1 százalékáról, az előző évben 32 milliárd elvi keretből 14,5 milliárdot ajánlottak fel az adózók valamilyen célra – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kis Péter András azt mondta, a legtöbb pénzt gyerekek és beteg emberek gyógyításával foglalkozó szervezetek, valamint állatmenhelyek kapják. Az adó 1+1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni. Az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani – ismertette.

Felhívta a figyelmet, nem minden civil szervezet jogosult az egy százalékra. A NAV honlapján elérhető az a mintegy harmincezer szervezet, amelyeket támogatni lehet. A szóvivő kitért arra is, eddig kétmillió ember nézte meg az szja-tervezetét, közülük egymillióan el is fogadták azt. Az ügyfélkapus adatok alapján eddig hatszázezren adójuk 1+1 százalékáról is rendelkeztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.