A székelyek ügye mellé állhatnak a magyar önkormányzatok

Fontos, hogy az európai uniós országokban meglevő testvérvárosi kapcsolataikat mozgósítsák az önkormányzatok a székelyek aláírásgyűjtése mellett.

2020. 07. 23. 13:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívással él a Baranya Megyei Önkormányzat minden hazai települési és megyei önkormányzat felé, hogy vegyék fel a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és -megyéikkel, és kérjek meg őket arra, álljanak a székely petíció mellé – erről tartott sajtótájékoztatót ma Szili Katalin határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott és Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Szili Katalin a Magyar Nemzetnek elmondta, nagyon fontos, hogy az európai uniós országokban meglevő testvérvárosi kapcsolataikat mozgósítsák az önkormányzatok, mert május 7-ig a két feltétel közül csak az egyiket sikerült teljesíteni. Az aláírók száma átlépte az egymilliót, de hét ország helyett csak háromban sikerült teljesíteni a jogszabályban meghatározott limitet. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: több országban – így Ausztriában, Németországban és Svédországban – reményteljesen alakulnak a számok, de más államokban is teljesíthető a feltétel. Szili Katalin kifejtette azt is: reméli, hogy ha a székely petíció ügyét sikerre viszik, akkor az Európai Unió döntéshozói – a Minority Safe Pack kezdeményezéshez hasonlóan – komolyan veszik az emberek akaratát. – Be kell bizonyítaniuk azt, hogy nem csak papíron gyakorolják a demokráciát, és a gyakorlatban is érvényre juttatják a kezdeményezésben megfogalmazott kérdéseket – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Őri László, az önkormányzati felhívás ötletgazdája a lapunk kérdésére elmondta, néhány nappal ezelőtt merült fel benne, hogy ezzel a mostani kezdeményezéssel új lendületet lehet adni a nemzeti összetartozás szép példáját mutató székely petíciónak. Ennek érdekében felhívással fordul az önkormányzati érdekképviseletetekhez, hogy tegyenek meg mindent az ügy sikere érdekében, és mozgósítsák a testvérvárosi kapcsolataikat és az ott élőket. Kitért arra is, fontosnak tartja, hogy a velünk élő hazai kisebbségeket is megszólítsuk – így például a németeket és a horvátokat –, akik szintén sokat tudnak segíteni, ha mozgósítják meglévő ismeretségeiket. – Ha az önkormányzatokat is sikerül megnyerni az ügynek, akkor valóban elérhetjük a kitűzött célt. Mi, a magunk részéről Stájerországgal, Lendvával és Eszék-Baranyával is kapcsolatban állunk, így Ausztriában és Szlovéniában és Horvátországban kívánjuk előmozdítani az aláírásgyűjtés ügyét – emelte ki Őri László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.