A szeptember eddig nem az embercsempészek hónapja

Eddig minden napra jutott legalább egy letartóztatás a déli határon, voltak, akik úszva jöttek.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 03. 14:44
Migránsok a kamionban
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csak három nap telt el a szeptemberből, de a csongrádi végeken eddig minden napra jutott egy elfogott embercsempészről szóló jelentés a határrendészek ügyeleti naplójában. Érdekesség, hogy az elfogott csempészeknek gyalog kell hazajutniuk, ha szabadlábon védekezhetnek, mivel a hatóság lefoglalja a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépjárműveket.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei szeptember 1-jén este nyolc határsértőt tartóztattak fel a határ menti település közigazgatási területén. A hatóság hajnalra megtalálta a migránsokra váró, bujkáló embercsempészt is. A határvadászok 21 órakor észlelték, hogy ismeretlenek egy szakaszon megrongálták a határt védő kerítést, a rendőrök percek alatt nagy erőkkel az érintett területen voltak. Nyolc illegális bevándorlót fogtak el, a harminc év körül férfiak szír állampolgárnak vallották magukat. Irataik nem voltak, így sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért elfogták és előállították, majd visszairányították őket a szerb területre.

Fotó: Police.hu

A rendőrök gyanították, hogy a csoportot szervezett keretek között vitték a kerítéshez. Az embercsempészet forgatókönyve szerint ilyenkor a csoportot a magyar oldalon várja egy autó, amelyet üres állapotban meg is talált a hatóság. Az olasz rendszámú hatszemélyes egyterű nyitott ajtóval várta a migránsokat. A határvadászok hamarosan megtalálták a sofőrt, aki a műszaki határzárhoz közeli csatornában bújt el. A szerb férfit, aki gyalog akart a kerítésen keresztül visszamenni Szerbiába, a rendőrök őrizetbe vették, embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene büntetőeljárás. Az autót a hatóság lefoglalta.

Szeptember 2-án este 22 óra 10 perckor egy román rendszámú kisteherautó akart belépni Csanádpalotánál az ország területére. A bolgár sofőr azt hazudta a hatóságnak, hogy csak a rakományát, kartondobozokba pakolt textíliát szállított, utasa nincs. Végül két török, két líbiai és két egyiptomi került elő a kocsi rakteréből. A hat férfi közül senkinél nem volt érvényes, magyarországi tartózkodást lehetővé tevő irat, elmondásuk szerint a sofőr pénzért vállalta, hogy átcsempészi őket a határon. Mivel a közös, magyar–román határellenőrzésen még nem jutottak át, az embercsempészt és a határsértőket a jegyzőkönyvek felvétele után a magyar rendőrök átadták a román hatóságoknak, akik a bolgár sofőrt azonnal őrizetbe vették, a járművét elkobozták.

Szeptember 3-án kora hajnalban szintén Csanádpalotánál akart belépni egy teherautó, amelynek török sofőrje állította: teljesen üres a raktere. A kamion csomagtere belül két méterrel rövidebb volt mint kívülről, egy álfalat építettek be, ami mögött 22 illegális bevándorló bújt meg. Mindannyian szírnek vallották magukat, s mivel az utólag beépített deszkapalánkot kívülről rájuk is szögezték, a sofőr nem mondhatta, hogy véletlenül másztak be a teherautójába. A szíreket visszairányították Románia felé, az embercsempésszel szemben a román rendőrök járnak el. A magyar határrendészek azt vizsgálják, hogy a teherautó járt-e már Magyarország területén.

Fotó: Police.hu

Ugyanezen a napon egy szír férfi személyautójának csomagterében rejtőzködött egy szír nő. Kiderült: a németországi menekültügyi oltalmazott joggal rendelkező sofőr egyik rokonát próbálta így becsempészni az Európai Unió területére, ellenük is eljárás indult.

Úszva próbáltak Magyarországra jönni

A Csongrád-Csanád megyei határszakaszon, Szeged külterületén, a Tisza árterében vett észre a rendőrök és a honvédek közös vízi járőre szeptember 1-jén 21 óra 50 perckor két személyt, akik úszva próbáltak meg Magyarországra jutni Szerbiából. A migránsokat a parton fogták el, mindketten líbiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az államhatárt jogellenesen lépték át, állításuk szerint egy szerb férfi vitte őket a folyó partjára, s mutatta meg az irányt, merre van a magyar oldal, ahol egy másik szerb polgárral kellett volna találkozniuk. A líbiaiak elmondták, ezer eurót fizettek azért, hogy autóval elvigyék őket Bécsig. A rendőrök senkit nem találtak a környéken, az embercsempész nagy valószínűséggel észrevette a határvadászok motorcsónakját és elmenekült. A két líbiait visszakísérték szerb területre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.