„A szocik lopnak. Ön meglepődött?”

Minden általunk megszólított wekerletelepi elment szavazni, és szinte mindannyian hallottak az elmúlt héten nyilvánosságra került hangfelvételekről – derül ki helyszíni riportunkból. Legfőképp arra voltunk kíváncsiak, hogy az ott lakók hogyan látják szűkebb pátriá­juk ügyeit Kispesten. Választási körkép a XIX. kerületből.

2019. 10. 14. 6:41
null
Az ominózus felvételek főszereplői: az önkormányzati képviselő és a polgármester Fotó: Mirkó István

Minden általunk megszólított wekerletelepi elment szavazni, és szinte mindannyian hallottak az elmúlt héten nyilvánosságra került hangfelvételekről – derül ki helyszíni riportunkból. Legfőképp arra voltunk kíváncsiak, hogy az ott lakók hogyan látják szűkebb pátriá­juk ügyeit Kispesten. Választási körkép a XIX. kerületből.

Két hete korrupcióról, kabítószergyanús anyagok fogyasztásáról és az emberek mélységes lenézéséről tanúskodó kép- és hangfelvételek borzolják a kispesti polgárok kedélyeit. Éppen ezért tegnap délelőtt ellátogattunk a kerületbe, hogy megtudjuk, hogyan hatott a botrány a városrészben élőkre. Kérdezősködésünk helyszíne a XIX. kerület ikonikus negyede, a Wekerletelep, annak is a központi része, a Kós Károly tér volt.

A Mészáros Lőrinc utcánál egy régimódi sarki fűszeres áll: bent kávét, pékárut kapni. Az üzlet előtti asztaloknál két férfi épp a reggeli kapucsínóját kortyolgatta.

– A Fidesz–KDNP-re szavaztunk – válaszolták, pedig csak azt kérdeztük, voltak-e voksolni.

– Gajda Péter öt évvel ezelőtt megígérte, hogy futókört tesznek ki a park köré, ebből nem lett semmi – mondta motivációjáról az egyik férfi. Amikor a nyilvánosságra került hangfelvételek szóba kerültek, kijelentették, hogy „teljesen rendben van, ha ezeket börtönbe zárják”.

Egy ötven év körüli házaspár nemigen akart beszélgetni, de azt elárulták, hogy szavazni voltak, épp hazafelé tartanak.

– Ez egy mocskos kampány volt – összegzett szűkszavúan a férj.

Egy nyugdíjas hölgyet a 99-es busz megállójában szólítottunk meg. Ő már bőbeszédűbb volt, megtudtuk például, hogy ritkán szokott szavazni, de most olyan szép idő volt, ilyenkor érdemes kimozdulni otthonról. A voksolás után a temetőbe látogat ki. A hölgy még azzal lepett meg bennünket, hogy a kampányt nem követte és a kispesti hangfelvételekről sem hallott.

Egy elegáns öltözetű, szintén nyugdíjaskorú férfi épp a tér közepén levő parkból igyekezett a Pannónia utcai templom felé.

– Az unokám keresztelője lesz, de van még pár percem, tessék parancsolni – állt meg előzékenyen. A főpolgármester-jelöltekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Puzsér és Berki komolytalan jelöltek, Karácsony pedig összevissza beszél.” Kérdésünkre közölte, a mocskos kampány ellenére elment szavazni. A hangfelvételek kapcsán pedig visszakérdezett: „A szocik lopnak. Ön meglepődött ezen?”

Hozzátette, hogy szerinte Gajda Péter rendes ember, neki ebben nincs benne a keze.

– Az azért gyanús, hogy a hetekben ennyi óvodát és bölcsődét avatott. A kispesti újság legújabb száma alapján csak a közelmúltban hármat. Lehet, hogy emögött valamilyen stikli van – vélte, és még megdicsérte Dódity Gabriella Fidesz–KDNP-s jelöltet, mert szerinte sok fejlesztést kezdeményezett. Végezetül udvariasan elköszönt, hogy kicsivel arrébb már a családját, uno­káit üdvözölje.

Az ominózus felvételek főszereplői: az önkormányzati képviselő és a polgármester
Fotó: Mirkó István

A tér Hungária úti bejáratánál két nő és egy férfi beszélget. Mindan­nyian voltak szavazni. A negyven év körüli hölgy szerint, ha valaki nem él állampolgári jogával, akkor utána ne panaszkodjon, hogy nem tetszik neki a jelenlegi politikai garnitúra.

– Ilyenkor a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat – mondta. A nő némileg felháborodva elmesélte, hogy két hete szombaton egy huszonéves lány csöngetett be hozzá, aki elmondta, hogy ő önkormányzati képviselő akar lenni, Gajda Péter csapatától jött, és azt kérdezte, hogy mit tehet értük.

– A választás előtt egy héttel. Eddig hol volt? Még azt sem kérdezte meg, hogy ráérek-e éppen – méltatlankodott a hölgy.

A társaság férfitagja szerint az előkerült hangfelvételek után nem fog történni semmi, hatósági vizsgálatra nem számít.

– A Borkai-ügy egyébként pepitában majdnem ugyanez – elmélkedett. Úgy vélte, a társasházak közös képviselői is sokszor úgy ügyeskednek, mint a hangfelvételek főszereplői.

– A közös képviselő csinál egy céget, amit mondjuk az unokatesója irányít, és amivel az általa kezelt háznál keletkező munkákat végezteti el. Így megy ez – szögezte le.

A harmadik beszélgető fél, egy szintén negyvenes hölgy azt kifogásolta, hogy az ilyen ügyletek hogyan folyhatnak évekig, miért nem indított vizsgálatot senki? – Miért csak a választás előtt egy héttel került ez nyilvánosságra? – tette fel a kérdést.

Egy huszonéves férfi épp a szavazóhelyiség felé sietett.

– Német–magyar kettős állampolgár vagyok, Németországban is mindig elmegyek szavazni – válaszolta kérdésünkre. Hallott a hangfelvételekről, de azokról csak egyetlen dolog jutott eszébe.

– Hülyeség, hogy Gajda nem ismeri fel a videón szereplő jelöltjét – mondta. Hozzátette: a kerület szerinte szépen fejlődött az elmúlt években, Kispesten jó lakni.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.