A terrorizmust támogatják a humanitárius álca alatt

Terrorizmus finanszírozása miatt nyomoznak a német hatóságok abban az ügyben, ami kapcsán szerdán házkutatást tartottak a Budapest Honvéd labdarúgója, Ben-Hatira berlini lakásán is. A sportoló tagadja, hogy köze volna az ügyhöz, és neve tegnap még nem szerepelt a gyanúsítottak listáján. A vizsgált két humanitárius szervezet mindenesetre fedőszervezetnek tűnik.

2019. 04. 13. 9:01
Displaced Iraqis from Mosul, who are fleeing from Islamic State militants, receive aid in the east of Mosul
A radikálisok ismert módszere, hogy fedésként használják a segélyszervezeteket (képünk illusztráció) Fotó: Khalid Al Mousily Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A düsseldorfi főügyész, Emil Brachthäuser terrorizmus finanszírozása ­miatt több, az Ansaar International szervezethez kapcsolódó személy ellen indított nyomozást – közölte a Spiegel ­Online. A német alkotmányvédelmi hivatal (BND) már 2017-ben jelezte, hogy a humanitárius szervezet radikális iszlamista csoportokat támogathat. E hét elejére azonban újabb, konkrét információk futottak be arról, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezetet támogatják, majd szerdán nyolcszáz rendőr kilenc német tartományban kilencven lakásban tartott egy időben házkutatást. Mások mellett a Budapest Honvéd februárban leigazolt német–tunéziai származású labdarúgója, Änis Ben-Hatira berlini lakásában is jártak a rendőrök, azonban a sportoló tagadja, hogy köze volna terroristák támogatásához, s lapunk értesülése szerint neve tegnap még nem szerepelt a gyanúsítottak között.

– Jól ismert módszere a radikális iszlamistáknak, hogy civil szervezeteket, jótékony egyesületeket alapítanak jellemzően Nyugat-Európában, amelyek a válságövezetekben humanitárius tevékenységet folytatnak és ehhez megnyernek az adott országban anyagilag és egyéb módon segítő állampolgárokat. Ők többségükben mit sem tudnak a valódi célokról – mondta lapunknak a hír kapcsán Horváth József biztonsági szakértő.

– A valódi tevékenységről, a terrorszervezetek finanszírozásáról azonban csak két-három ember tud a szervezetben, a humanitárius tevékenység álcája mögé bújva ők kezelik a pénzmozgásokat, így azokat a feketepénzeket is, amelyeket a terrorizmus támogatására adnak jótékonykodás címén például közel-keleti milliomosok – fogalmazott a tábornok.

Szavai szerint a radiálisok felismerik, és sikeresen kihasználják az európai lehetőségeket, fedett tevékenységükkel nagyon nehéz feladat elé állítva a hatóságokat, így a terrorelhárítást is. – A délszláv háborúban is szerepet vállaló, afganisztáni mudzsahedineket éppen ilyen rendszereken át finanszírozták, csakúgy, mint az Iszlám Állam terroristáit, akik közül ezrével érkeznek napjainkban Európába. A németországi fejlemények éppen egy ilyen szerveződésre engednek következtetni – emlékeztetett Horváth József.

A radikálisok ismert módszere, hogy fedésként használják a segélyszervezeteket (képünk illusztráció)
Fotó: Reuters

A Ben-Hatiránál történt házkutatásra magyarázat lehet, hogy a profi labdarúgó, és akkori klubja, a Darmstadt 2017-ben közös megegyezéssel azért bontotta fel szerződését, mivel felmerült, hogy a játékos részt vett az Ansaar projektjeiben. Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere, Peter Beuth azt mondta erről: „Nem engedhető meg, hogy egy profi labdarúgó, mint Ben-Hatira, közeli kapcsolatba kerüljön az alkotmányvédelmi hivatal által felügyelt szélsőséges szervezetekhez”.

Német lapok arról írnak, hogy a jelek szerint az Ansaar csak látszólag foglalkozik rászorulók segítésével, honlapjuk szerint Jemenben, Mianmarban, illetve a Gázai övezetben tevékenykednek. Titkosszolgálati jelentések szerint azonban az állítólagos humanitárius segítségnyújtási projektek valójában olyan terrorszervezeteket részesítenek előnyben, mint például az „Iszlám Állam” Szíriában vagy más iszlám milíciák. Az Ansaar alapítása óta több, mint 12 millió eurót költött és egyedül Észak-Rajna–Vesztfáliában 170 aktív támogatója van.

A német hatóságok a látszólag szintén humanitárius szervezet, a World Wide Resistance Help (WWR) tevékenységét és az Ansaarral való kapcsolatrendszerét is vizsgálják. A WWR honlapja szerint a kizárólag Gázai övezetre összpontosít, és – mint arról a Spiegel Online beszámolt – egy radikális iszlám prédikátor beszélt bizalmas körben arról, hogy a WWR nem más, mint az Ansaar alszervezete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.