A Tisza mellékfolyóin kisebb árhullámok alakulhatnak ki

A vártnál alacsonyabb lesz a Dunán az újabb árhullám, mivel kevesebb csapadék hullott le a vízgyűjtőn az előrejelzésekhez képest. A Tisza mellékfolyóin újabb, kisebb árhullámok alakulhatnak ki.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 23:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint országban jelenleg 408,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtőjének felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult, és a Budapesttől kezdődő szakaszokon az elsőfokú készültségi szinteket helyenként erősen megközelítő vízszinteket okozó árhullám a délelőtti órákban elhagyta az országot.

A meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön jelenleg is tartó újabb csapadékos időszak következtében Komáromig már újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcson az árhullám várhatóan a késő esti óráktól haladja meg az elsőfokú készültségi szintet.

A várható újabb árhullám a néhány nappal ezelőttihez hasonló vízállásokkal vonul le, Budapestnél a hétvégén az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb tetőzés valószínűsíthető – írták.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az elsőfokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel jelenleg Tokajnál tart. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok várhatóak, melyek közül várhatóan a Kraszna árhulláma okoz az elsőfokú szint feletti vízállásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.