A többség támogatja az érettségi megtartását

A századvég felmérése szerint a különböző politikai nézeteket vallók relatíve egységesen vélekednek ebben a kérdésben.

2020. 04. 22. 16:34
null
Fotó: BachPekaryMate Forrás: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok négyötöde egyetért azzal, hogy szigorú biztonsági szabályok betartása mellett érettségizhessenek a diákok idén májusban – derül ki a Századvég közleményéből.

A kormányzat döntése jelentős közéleti vitát váltott ki, holott Magyarországon kívül számos európai országban döntöttek az érettségi megtartása mellett. Itthon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) koordinált szabadságkivétellel kívánja meghiúsítani a szóban forgó vizsgákat, míg az ellenzéki erők közös közleményben bírálták a kormány döntését. Ugyanakkor a Századvég legfrissebb felmérése szerint a magyarok nyolcvan százaléka egyetért a kormány döntésével – és csupán 18 százalék van ellentétes állásponton.

Az adatokból az látható, hogy a különböző politikai nézeteket valló válaszadók relatíve egységesen vélekednek ebben a kérdésben. A jobboldali megkérdezettek 85 százaléka az érettségi vizsgák lebonyolítása mellett foglalt állást, de a középen álló és a baloldali válaszadók több mint háromnegyede (77-77 százalék) is indokoltnak tartja az érettségi vizsgák írásbeli, szigorú biztonsági intézkedések mellett történő megrendezését.

Fotó: Katona Vanda

A hazai egyetemek rektorai támogatták az írásbeli érettségi megtartását. Véleményük szerint „ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag”. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon a felsőoktatásba készülő középiskolások nem tesznek külön felvételi vizsgát, hanem alapvetően az érettségi eredményük alapján kerülnek be az egyetemekre és főiskolákra.

Érdemes megjegyezni, hogy a járványhelyzetre gyorsan reagáló, illetve a megbetegedések számát kontrolláló országok nagy része az érettségi megtartása mellett döntött: többek között Ausztriában és Németországban is megtartják majd a vizsgákat. Az előbbi országban – Magyarországhoz hasonlóan – csak írásbelit tartanak, míg Szlovákia a szóbeli vizsgáztatás mellett döntött. Csehország és Dánia szintén az érettségi megtartását tervezi, annak ellenére, hogy ezekben az országokban, más európai államokhoz hasonlóan létezik a külön felsőoktatási felvételi – olvasható a Századvég közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.