A XV. kerületi DK sorozatosan bukja a fejlesztési támogatásokat

A XV. kerület DK-s vezetése kormányzati támogatásokkal fejleszthetné a kerületi egészségügyet, a folyamatos kifogáskereséssel és időhúzással azonban sorozatosan bukja el a támogatásokat. Az Egészséges Budapest program 385 millió forintos támogatását két és fél év alatt sem sikerült felhasználniuk, a napokban kiürítésre kényszerült Hősök úti körzeti rendelő esete pedig azt bizonyítja, hogy a beruházások kivitelezésében sem jeleskednek.

Ritó Szabolcs
2021. 04. 18. 8:00
null
Forrás: Facebook / Pintér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészséges Budapest programban még 2018-ban a kormány 385 millió forintos támogatást biztosított Budapest XV. kerületének, hogy az Észak-pesti Kórház egyik műemléki védettségű épületében létrehozza a Lelki Egészségközpontot. Az intézmény a kerületben jelenlévő drog- és alkoholproblémákra, valamint pszichiátriai betegségekre fókuszált volna. A támogatást László Tamás (Fidesz) akkori országgyűlési képviselő lobbizta ki, a projekt megvalósításának az akkori becsült összege 430 millió forint volt, vagyis a DK-s kerületnek alig több mint tíz százalék önrészt kellett volna hozzátenni a kormányzati támogatáshoz. A projekt megvalósításának határideje 2020. december 31. volt, amelyet a kerület önkormányzata elfogadott, de nem teljesített.

Az ügy hátterét jól ismerő Pintér Gábor (Fidesz), a fővárosi közgyűlés tagja lapunknak elmondta, hogy miután a DK-s vezetésű önkormányzat szinte semmit nem tett a projekt megvalósításáért, a határidő lejártakor a kormány visszavonta a támogatást. Ezt követően Cserdiné Németh Angéla (DK) polgármester olyan valótlanságot terjesztett a Facebook-oldalán, hogy a kormány kifosztotta az önkormányzatot, és elvett 430 millió forintot a kerületi lakosoktól.

– Ezzel szemben a valóság az, hogy a baloldali vezetés csak 2020 végén jutott el oda, hogy egy építési engedélyre kérelmet nyújtson be, az építési engedély hiányában azonban munkálatok kivitelezésére már nem kezdeményezett közbeszerzési eljárást – mutatott rá Pintér Gábor.

A kivitelezésben sem jeleskedik az önkormányzat, a Hősök úti rendelő a napokban vált használhatatlanná
Fotó: Facebook/Pintér Gábor

A képviselő szerint az is különös az ügyben, hogy az önkormányzat 2020-ban kiadott új költségbecslése szerint több mint 759 millió forintból valósítható meg az egészségközpont kialakítása, amiből több mint 373 millió forint önrészt kellene vállalnia a kerületnek.

– Kétségeket ébreszt ez a számítás, mert lehet, hogy az építőipari díjak minden évben jelentősen drágulnak, de ha három évet számolunk a támogatás megállapításától a projekt kivitelezéséig, akkor sem valószínű, hogy duplájára emelkednének a kiadások. Ráadásul még ekkora költségnövekedéshez is bőven elegendő szabad költségmaradvánnyal rendelkezett az önkormányzat – fejtette ki a képviselő.

Pintér Gábor hangsúlyozta, hogy a helyi baloldal az Észak-pesti Kórház területét már több mint harminc éve hagyja pusztulni. A Fidesznek köszönhető, hogy 2017-ben modern, új épületet kapott a tüdőgondozó és a háziorvosi rendelő, aminek a tervei már 2014-ben rendelkezésre álltak.

Nem a Lelki Egészségközpont volt az egyetlen olyan egészségügyi fejlesztés, amelyet a helyi DK elszúrt. Lehoczki Ádám (Fidesz) önkormányzati képviselő a Hősök úti körzeti rendelő esetéről számolt be lapunknak. Elmondta, hogy a kerületi önkormányzat 2020-ban 630 millió forintos kormányzati támogatást kapott, amelynek a részeként felújították volna a rendelő épületét, a kivitelezés azonban már az elején rosszul kezdődött.

2021 februárjában, amikor a tető szigetelőanyagát felszedték, nem gondoskodtak a megfelelő kivitelezés közbeni védelemről, ezért beázott az épület, majd áprilisban már olyan szintű beázás történt, hogy el kellett onnan költöztetni a rendeléseket.

– Sokat elárul a DK-s vezetés egészségpolitikájáról, hogy lényegében a koronavírus-járvány kellős közepén, az oltási program legintenzívebb szakaszában kellett több helyre kiszervezni az akadozó betegellátási funkciókat – mutatott rá.

Lehoczki szerint amennyiben a baloldal kerülne kormányra 2022-ben, országosan is a XV. kerületben tapasztalható egészségpolitikára számíthatnánk. – Fogalmuk sincs az egészségügyről. Ígérgetés, bénázás és kapkodás jellemző rájuk, mint a Gyurcsány-kormány idején – mondta, majd hozzátette: a XV. kerületben az elmúlt harmincegy évből egyetlen négyéves Fidesz–KDNP-ciklust leszámítva végig ugyanaz a baloldali garnitúra vezette az önkormányzatot. Cserdiné Németh Angéla és Hajdu László ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartoznak, akik minden fejlesztésben és változásban a saját pozíciójuk megingásának a veszélyét látják,

ezért történhetett, hogy a Fidesz–KDNP 2010–2014-es kerületvezetése idején hatszor annyi fejlesztés történt a kerületben, mint a megelőző tíz, szocialista vezetésű évben, 2015 után pedig ismét elromlott a helyzet – állította a képviselő.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, Budapest XV. kerületének a baloldali vezetése 2020-ban egy több mint másfél milliárd forintos VEKOP fejlesztési támogatásról mondott le, miközben a mai napig azt állítják az önkormányzat honlapján, hogy a kormány kifosztotta a kerületet. Hajdu László (DK) korábbi polgármester még 2017-ben végelszámolás alá helyezte a kerületi önkormányzat építészeti beruházásokat felügyelő és koordináló cégét, a RUP-15 Kft.-t, a kerület elhanyagolt részeinek a korszakos fejlesztését lehetővé tevő, a kormány által biztosított VEKOP támogatási szerződés felbontását pedig 2020-ban már Cserdiné Németh Angéla (DK) polgármester javasolta. A program részeként többek között az önkormányzat tulajdonában álló, szociális alapon bérbe adott lakásokat és épületeket újítottak volna fel, valamint szociális felzárkóztatási programok is megvalósultak volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.