Alapjogokért Központ: Remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert, amit kedden vetettek el az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 16:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párkányi Eszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, abszurd volt azt gondolni, hogy az emberek hazájukban azért szavaznak egy pártra, mert az európai parlamentben is a párt frakciójának csúcsjelöltjét támogatják.

Felidézte, hogy felmérések szerint Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét a németek kétharmada nem ismeri. Az elemző szerint ez nem meglepő, hiszen Manfred Weber 15 éve EP-képviselő, fontosabb politikai szerepet nem töltött be a hazájában. Legitimációját egyébként az is aláásta, hogy a parlamenti választások eredményét nézve pártja, a német Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága történelmi mélyponton van – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az uniós szerződésekben nem szerepel a csúcsjelölti rendszer, amit először 2014-ben, német nyomásra alkalmaztak. A rendszert azért találták ki, hogy közelebb hozzák az Európai Uniót és intézményeinek vezetőit az emberekhez, de látható, hogy ez a szerepet nem tudta betölteni a csúcsjelölti rendszer – vélekedett Párkányi Eszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.