Az unokázós csalók álrendőrös trükkel próbálkoznak

Rendőrnek adják ki magukat, átutalással kérnek pénzt az új unokázós csalás kiagyalói,

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 01. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unokázós csalók új módszerhez folyamodtak: a bűnözők rendőrnek adják ki magukat, így próbálnak meg az idős emberek bizalmába férkőzni – adta hírül a Police.hu. A Miskolci Rendőrkapitányság csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesekkel szemben, szeptember 1-jén kiadott közleményükben pedig felhívták a lakosság figyelmét, hogy kezeljék kellő körültekintéssel, ha olyan telefonhívás érkezik ismeretlen, magukat rendőrnek kiadó személyektől, melyben hozzátartozójukat ért balesetről beszél a hívó. Bármilyen átutalás vagy egyéb pénzügyi tranzakció megkezdése előtt ellenőrizzék az esemény valódiságát, ha pedig nem érik el szerettüket, akkor hívják a rendőrséget.

Rendőrnek adják ki magukat az unokázós csalók.
MTI Fotó: Balázs Attila

Az ismeretlen csalók augusztus 29-én a kora délutáni órákban vezetékes telefonján hívtak fel egy 77 éves miskolci asszonyt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatósága szerint a telefonáló csaló rendőrtisztként mutatkozott be a telefonban. A szélhámos közölte: az idős nő unokáját baleset érte, a mentők kórházba szállították, és egy olyan speciális, sürgős műtétre van szüksége, amihez azonnal pénz kell. Amennyiben a nő egy megadott számlaszámra átutal kétmillió forintot, akkor minden rendben lesz, közölte a csaló. Egy pénzküldéssel–átutalással foglalkozó szolgáltató irodájához irányította a megijedt nőt, akinek a „rendőr” még azt is elmondta, unokáját ne keresse, annak telefonja a baleset során megsérült, de a baleset helyszínére se próbáljon meg kimenni, le vannak zárva az utak.

Az idős hölgy a kapott instrukciók szerint taxit hívott, és a csalók által megadott helyszínre utazva menet közben beavatta a taxisofőrt, hogy miért utazik Miskolc belvárosába. A férfi azonban felhívta az asszony figyelmét arra, hogy feltehetően csalók akarják becsapni, így értesítette a diszpécserközpontot, akik a 112-es segélyhívó telefonszámon keresztül hívták a rendőrséget. A taxis a miskolci kapitányságra vitte az asszonyt, a fuvardíjat sem kérte el. A nyomozók percek alatt megállapították, hogy a balesetből semmi sem igaz, az unokával is beszéltek, így időben lelepleződött a csalás.

A rendőrök a telefonszolgáltatóktól és a banktól lekért adatok alapján kezdték el keresni a csalókat, a számlanyitás helye, időpontja és a hívás kezdeményezésének helye között keresik az összefüggéseket. A hatóság arra számít, hogy a csalók tovább fognak próbálkozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.