Átadták a Katolikus Karitász új pécsi központját

Átadták a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász új pécsi központját szerdán. Herczegh Anita, az államfő felesége az eseményen hangsúlyozta: segíteni igazából csak szeretetből lehet.

Forrás: MTI2020. 06. 17. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herczegh Anita szavai szerint Péter apostol, a Pécsi Egyházmegye védőszentje arra hív bennünket, hogy állandóan, teljes szívünkből szeressük egymást, és a Katolikus Karitásznak is ez adja a lényegét.

A karitász szeretettel működő közösség, tagjai azok, akik adományt adnak, és azok is, akik kapnak, ereje nem az intézményben, hanem tagjainak lelkében rejlik – mondta.

A köztársasági elnök felesége az eseményen – Őri László (Fidesz–KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere és mások mellett Hoppál Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő jelenlétében – utalva arra, hogy a pécsi fejlesztés az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program pályázati támogatását élvezi, arra hívta fel a figyelmet, hogy azokat is segíteni szükséges, akik másokon akarnak segíteni.

Egyúttal azt kívánta: teljen meg a központ cselekvő szeretettel, és akkor az egész közösség javára válik.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte: a humánerőforrás-bázisként működő új pécsi központ kialakítása a Katolikus Karitász három és fél évig tartó, 650 millió forintos beruházási programjának része, amelynek keretében logisztikai központ épült Székesfehérváron és a Borsod megyei Felsőzsolcán a karitatív tevékenység támogatására.

A Katolikus Karitászon kívül más karitatív szervezetek – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat vagy a Magyar Református Szeretetszolgálat – hasonló összegből több tucat raktárt vagy a pécsihez hasonló épületet építettek, újítottak meg az elmúlt időszakban – jelezte.

Soltész Miklós kitért arra, hogy a karitatív szervezetek a koronavírus-járvány elmúlt három hónapjában gyors és hatékony támogatást nyújtottak rászorulóknak, a kormány pedig hitelfizetési moratóriummal, bértámogatással segített a magyar családokon, megelőzve, hogy sok százezren kerüljenek utcára.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a fejlesztéseikről szólva rámutatott, hogy az 1991-ben újjáalakult Katolikus Karitásznak nagy szüksége volt országos tevékenységének, jelenlétének megerősítésére, azon belül logisztikai kapacitásainak bővítésére, szociális, humanitárius szolgáltatásai színvonalának javítására, azok hatékonyságának növelésére.

A karitatív szolgálathoz elsősorban szeretetre van szükség, de a segítségnyújtás eredményességét növeli a szaktudás, a szervezettség és az infrastruktúra is – tette hozzá.

A Janus Pannonius utcában álló 18. századi épület felújításával kialakított pécsi központról elmondta, hogy nagy szerepet tölt be a szervezet helyi és egyházmegyei feladatellátásában, háttérbázisa lesz a karitász ormánsági felzárkóztató programjának, ezáltal hozzájárul a mélyszegénységben élő, krízishelyzetbe került családok támogatásához, a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztéséhez.

Udvardy György veszprémi érsek, a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzója a létesítmény megáldásakor az emberek és a segélyszervezetek egymás közötti kapcsolataira és egyebek mellett a Katolikus Karitász és a rászorulók közötti kapcsolatokra kérte az Úr áldását. Mint mondta, a kapcsolat az, amely a koronavírus-járványban a legjobban hiányzott az embereknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.