Az adatvédelmi hatóságnál landolt Baranyi Krisztina bénázása

Hivatalból tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (FESZOFE) főkönyvelője, miután a IX. kerületi önkormányzat vezetése törvénysértő módon kezelte a cég a dolgozóinak személyes adatait – tudta meg a Magyar Hírlap.

Veres László István
2020. 07. 11. 17:44
Baranyi Krisztina
Budapest, 2018. április 5. Baranyi Krisztina képviselőjelölt az Együtt kampányzáró rendezvényén Budapesten a Csepeli Munkásotthonban 2018. április 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan a napokban a Magyar Nemzet is beszámolt róla: százhúsz, zömében megváltozott munkaképességű és hajléktalan dolgozó munkabére került veszélybe, amiért Ferencváros polgármesterének indítványára a képviselő-testület baloldali többsége múlt heti ülésén azonnali hatállyal leváltotta a FESZOFE, a kerület szociális közfoglalkoztató cégének vezetőjét.

A személyes bosszú fűtötte Baranyi Krisztinát, aki megválasztását követően nem sokkal jelezte: „darabra tudja”, hogy kik azok az önkormányzatnál, akik lojálisak a Fideszhez, ezért meg fog tőlük szabadulni, arról azonban megfeledkezett, hogy az elbocsátott Sebők Endre helyére, ha csak átmeneti jelleggel is, de kinevezzen valakit. Így, mivel a cégnél kizárólag az ügyvezető igazgatónak van aláírási joga, nem volt olyan személy, aki szignózhatta volna a dolgozók július 10-én esedékes munkabérét. Miután az ügyről a sajtó is beszámolt, a baloldali városvezetés fejvesztetten kapkodva kezdett kárenyhítésbe.

Amint a PestiSrácok.hu megírta: előbb az merült fel, hogy a fizetéseket a FESZOFE felügyelőbizottságának elnöke írja alá, ő azonban közölte, hogy neki ehhez nincs joga. Ezután került képbe Sebők Endre helyettese, de ő is tisztában van azzal, amivel a polgármester és munkatársai nem: neki sincs aláírási joga a cég nevében. Ezután azt a szintén szabálytalan megoldást találták ki, hogy a polgármester bizalmasa és egykori párttársa, a Pataki Márton által vezetett kerületi vagyonkezelő (FEV IX. Zrt.) kölcsönad annyi pénzt a FESZOFE Kft.-nek, amennyire szüksége van a fizetésekhez. Tehát az egyik önkormányzati vállalat kamatra ad kölcsön közpénzt a másik önkormányzati vállalatnak, hogy elfedjék a Baranyi és társai által okozott felfordulást. A FEV IX. négytagú igazgatóságának erről szóló szavazása azonban érvénytelen lett, mert sem a fideszes, sem a momentumos küldött nem szavazott. Előbbi meg is indokolta azzal, hogy a törvényes állapotot nem lehet újabb törvénytelenség elkövetésével helyreállítani. Az ötletgazdák így másodjára is nekifutottak a kétkedők meggyőzésének, de a fideszes igazgatósági tag kitartott az álláspontja mellett, a momentumos pedig csak úgy volt hajlandó igennel szavazni, ha Pataki Márton vezérigazgató meggyőződött arról, hogy teljesen törvényes a művelet. Itt kaphattak észbe Baranyiék, mert végül inkább az önkormányzat fizette ki – ugyancsak törvénytelenül – a FESZOFE alkalmazottainak járó pénzt.

Kiderült az is – közli a Magyar Hírlap –, hogy a FESZOFE dolgozóinak személyes adatai előbb a FEV IX. Zrt.-hez, onnan pedig a polgármesteri hivatalba kerültek. A FESZOFE főkönyvelője, aki minderről utólag szerzett tudomást, levélben figyelmeztette Baranyit és a képviselőket, hogy az adatok ilyen módon történő átadás-átvétele törvénysértő, és súlyos adatvédelmi incidensnek számít, majd hivatalból megtette a bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.