Az ÁSZ azt kéri, végezzenek önellenőrzést a kórházak vezetői

A hazai kórházak gazdálkodásában továbbra is rendet kell tenni, mert bár a vizsgált intézmények készítettek terveket a hibák kijavítására, azokat nem ültették át a gyakorlatba – állítja az Állami Számvevőszék elnöke. A kórházigazgatók mostantól önteszttel is ellenőrizhetik, hogy szabályosan és korrupciómentesen működik-e az általuk vezetett intézmény.

Szilágyi Anna
2019. 08. 08. 6:44
null
Nem a betegellátást, az intézmények pénzügyeit vizsgálják Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvető elvárás, hogy szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működjenek a hazai kórházak, ezért rendet kell tenni a gazdálkodásukban – jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke tegnap az M1-en. Domokos László hangsúlyozta: a számvevőszék nem a betegellátást, hanem a kórházak pénzügyeit vizsgálja.

Mint mondta, az ÁSZ – az Ország­gyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerveként – azt tapasztalja, hogy sem az irányítási, sem a vezetési területen nem tartják be a törvényeket a kórházakban. A legfrissebb utóellenőrzéskor öt intézménynél állapították meg, hogy bár elismerték a hibáikat és megírták a kért intézkedési terveket, azokat nem hajtották végre – emlékeztetett. Kiemelte, az intézményvezetőknek több erőfeszítést kellene tenniük a kórházak törvény szerinti gazdálkodása érdekében. Több intézményben nem alkalmazták az előírt leltárakat, így elszámolhatatlan helyzet alakult ki, az ÁSZ ezért arra kéri az intézményvezetőket, hogy tartsanak rendet a kórházakban ezen a téren is – mondta Domokos László.

Nem a betegellátást, az intézmények pénzügyeit vizsgálják
Fotó: Teknős Miklós

Ahhoz, hogy az intézmények törvényszerűen tudjanak működni, öntesztet is kitölthetnek az intézményvezetők. Az Állami Számvevőszék a héten emlékeztetett, a honlapjukon már elérhetők azok a folyamatosan aktualizált tesztek, amelyekkel kórházigazgatók, szociális, oktatási és kulturális intézmények vezetői is ellenőrizhetik az általuk vezetett szervezetek szabályszerű működését és gazdálkodását. Az önteszt kitöltésével minden költségvetési szerv vezetője pontos képet kaphat arról, hogy szabályosan működik-e az általa vezetett szervezet, megfelelően működik-e a belső kontrollrendszere, illetve védett-e a korrupciós veszélyektől.

A kitöltés önkéntes, visszaküldeni sem kell, hiszen arra szolgál, hogy lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és kijavítását – emelte ki a számvevőszék.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, az ÁSZ már többször ellenőrizte a kórházak gazdálkodását, legutóbb a sürgősségi ellátást vették górcső alá. – A vészhelyzeti ellátás rendszere a betegek számára folyamatosan hozzáférhető volt, azonban nem biztosították, hogy megkapják az egészségi állapotuk indokolta időn belül az ellátást – összegezte az ÁSZ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.