Az egri színház sorsa a tét

Petícióban tiltakozott október 28-án az egri Gárdonyi Géza Színház hetvenöt dolgozója Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztése ellen. Ezt a mai napon tárgyalja az egri közgyűlés, a tiltakozást pedig minden további nélkül százszázalékos részvételűnek lehet nevezni, hiszen a 116 színházi dolgozó közül azok nem írták csak alá, akik ezen a napon nem tartózkodtak az intézmény területén. A színházban dolgozók az állásukat féltik, és megvan az esély arra, hogy azt a munkavállalók mintegy fele elveszítse abban az esetben, ha Mirkóczki javaslatát támogatja a közgyűlés.

Kerékgyártó György
2020. 10. 29. 5:50
null
Eger, 2020. április 8. Díszítő dolgozik a színpadon a koronavírus-járvány miatt előadásokat nem tartó egri Gárdonyi Géza Színházban 2020. április 8-án. A kényszerleállást a színház a járvány megszűnése utáni nyitásra való felkészülésre használja. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az állami hozzájárulás megvonása után nehezen jutna pénz olyan látványos produkciókra, mint Várkonyi Mátyás és Béres Attila Egri csillagok című musicaljére
Fotó: Archív/MTI

Mirkóczki Ádám, Eger volt jobbikos polgármestere az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) kötött, már aláírt megállapodást semmibe véve néhány napja bejelentette: mást javasol a színház élére, mint akit az erre a döntésre jogosult szakmai bizottság már elfogadott. A színházigazgatói kinevezésről ugyanis minden esetben egy szakmai bizottságnak kell döntenie. A bizottságba a kormányzat egy tagot delegál, Eger önkormányzata kettőt, a többi hat mandátumot pedig a színház, illetve egy színházi szakmai szervezet kapja. Ez a bizottság 7:2 arányban a korábbi igazgató, Blaskó Balázs mellett döntött. A döntés után a fenntartó önkormányzatot képviselő Mirkóczki és a társműködtető Emmit képviselő Kásler Miklós megállapodást írt alá.

Az egri színház közös működtetésű intézmény, amelynek a finanszírozását 50-50 százalékban vállalja az önkormányzat és a kormány. Ezért delegál mindkét fél tagokat az említett bizottságba, amelynek működése a garancia arra, hogy a vezető személyével kapcsolatos döntés szakmai döntés legyen. A baloldali pártok által támogatott Mirkóczki Ádám előterjesztése tehát szembemegy a bizottság határozatával, lényegében semmisnek veszi a felek közötti megállapodást.

– Ha a közgyűlés a polgármester előterjesztése mellett szavaz, az egy láncreakciót indíthat el – magyarázta lapunknak Oroján Sándor, az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki rövid videóüzenetben foglalta össze a történteket, és ebben az üzenetben közzétette azokat a dokumentumokat is, amelyek a felek megállapodását bizonyítják. – A probléma az, hogy ebben az esetben a kormányzat – válaszképpen a megállapodás megszegésére – megvonhatja az intézménytől a háromszázmillió forintos hozzájárulást, ami vagy működésképtelenné teszi a színházat, vagy arra kényszeríti az új vezetőséget, hogy megváljon a dolgozók felétől – emelte ki.

A polgármester jelöltje, Szőcs Artur szakmai kvalitásai ellen senki nem emelt kifogást, még akkor sem, ha a bizottság egyértelműen a másik jelöltre, Blaskó Balázsra szavazott. Az azonban senkinek nem szimpatikus, hogy – Oroján Sándor videója szerint – Szőcs úgy nyilatkozott, hogy még ha az egri színház élére kerül is, további munkakapcsolat köti majd jelenlegi munkahelyéhez, a miskolci színházhoz is. Oroján Sándor a videójában úgy fogalmaz, hogy Szőcs Artur jelölése még tavaszra vezethető vissza, amikor Mirkóczki Zita MSZP-s alpolgármester távozott a tisztségéből. A polgármester azonban biztosítani akarta magát egykori helyettese, egyben rokona politikai megbízhatóságáról, ezért átengedte neki a színházzal kapcsolatos döntéseket, Szőcs tehát valójában a volt alpolgármester jelöltje.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint amennyiben a közgyűlés új vezetőt állít a színház élére, és ezért a kormány megvonja a saját társműködtetői hozzájárulását, akkor meg kell majd válni a színházi dolgozók jó részétől. Hogyan képes ezek után az intézmény működni? Nyilván a legegyszerűbb mód, ha Miskolcról utaznak ide az előadások, művészek, szakemberek – tette hozzá Oroján, aki szerint ezért is használják azt a kifejezést, hogy a Gárdonyi Géza Színház a miskolci színház fiókintézményévé válik majd. Ezt pedig senki nem akarja – szögezte le a kormánypárti politikus.

Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztése ellen az egri Gárdonyi Géza Színház 116 dolgozója közül 75-en szerdán petícióban tiltakoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.