Az ellenzék is megszavazza a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

A korábban diktatúrát vizionáló pártok most nem akarják megakadályozni a rendeleti kormányzást.

Magyar Nemzet
2020. 11. 07. 10:35
null
A balliberális pártoknak nem jött be az oltásellenes kampány Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén az ellenzék is megszavazza a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

írja az Index.hu. Ismert, az ülés összehívását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló előterjesztés mielőbbi elfogadásáért. Eszerint a kormány által szerdán tizenöt napra kihirdetett rendkívüli jogrendet kilencven nappal hosszabbítanák meg a védekezéshez szükséges gyors döntéshozatal céljából. Az előterjesztésben a kormány rögzítette azt is, hogy a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. Ismert: a baloldal korábban diktatúrát emlegetve nem szavazta meg a rendkívüli jogrendet, sőt az önmagát objektívnek mondó ellenzéki médiával karöltve, náci párhuzamot vonva felhatalmazási törvényként emlegette az azt lehetővé tevő jogszabályt. A veszélyhelyzet kilencvennapos konszenzusos meghosszabbításáért a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön hétpárti egyeztetést hívott össze. „Arra kérjük a baloldali pártokat és baloldali politikusokat, támogassák a javaslatot! Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására.

Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!” – írta az egyeztetés után Kocsis Máté a közösségi oldalán.

Kocsis Máté szerint ez most nem a politikai viták ideje

Az MSZP országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás már ezt követően közölte, hogy mivel a Fidesz kérés nélkül rögzítette a javaslatba az ellenzék korábbi, kilencvennapos korlátra vonatkozó javaslatát, támogathatónak tartják az előterjesztést.

Az Index.hu megkeresésére az LMP-s Keresztes László Lóránt frakcióvezető azt mondta: mivel a beterjesztett és előtte egyeztetésre bocsátott törvényjavaslat a veszélyhelyzetben hozott rendeletek kilencvennapos meghosszabbítására ad csak felhatalmazást a kormánynak, ezért a zöldpárt képviselői támogatni fogják annak elfogadását.

A Jobbik pedig úgy nyilatkozott, hogy mivel szerintük a kormány „dilettáns módon kezeli a járványhelyzetet”, ezért, látva ezt a vergődést, a válsághelyzet miatt minden segítséget megad. Innentől pedig minden felelősség Orbán Viktort és a kormányt terheli a járványkezelést illetően.

A DK elnöksége péntek délután ült össze, hogy megvitassák a javaslatot, és ők is azt válaszolták a portál megkeresésére, hogy megszavazzák az előterjesztést.

A Párbeszéd szerint mivel a kormány teljesítette azt a legfontosabb, már tavasszal is hangoztatott feltételüket, hogy legyen határideje a felhatalmazásnak, ezért támogathatónak tartják a törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását. Megszavazni azonban csak akkor szavazza meg azt a kimutathatatlan támogatottságú párt frakciója, ha a kormány garanciákat ad arra, hogy a rendkívüli felhatalmazással nem él vissza, ahogy azt szerintük tavasszal tette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.