Az ellenzék polgármesterjelöltje győzött Jászberényben

Csakúgy, mint szűk egy hónapja, ezúttal is az összellenzéki jelölt győzött a megismételt polgármester-választáson Jászberényben, Budai Lóránt ezúttal is Szabó Tamást (Fidesz–KDNP) utasította maga mögé. A megválasztott polgármesternek nem lesz többsége a tizenöt fős testületben, ahogy Komlón Polics Józsefnek sem (Fidesz–KDNP), aki megtartotta a polgármesteri tisztséget.

2019. 11. 10. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál nagyobb fölénnyel győzött a megismételt jászberényi polgármester-választáson Budai Lóránt, a balliberális ellenzék jelöltje, aki Szabó Tamást (Fidesz–KDNP) győzte le. A megismételt jászberényi polgármesterválasztást óriási érdeklődés kísérte, hiszen már délután három órakor többen voltak szavazni, mint október 13-án. Este 18 óra 30 perckor pedig már a választók több mint 60,22 százaléka, csaknem 13 ezren jelentek meg a szavazóurnáknál. Fontos megemlíteni, hogy a most megválasztott Budai Lórántnak nem lesz többsége a tizenöt fős képviselő-testületben, mert oda hét Fidesz–KDNP-s és Dobrán Gyula (Mi Hazánk) jutott be.

Mint ismert, az október 13-i önkormányzati választáson négyen szálltak ringbe Jászberényben a polgármesteri székért: Szabó Tamás, Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), Dobrosi Péter (Mi Hazánk) és Magyar Levente (független). A megméretést Budai Lóránt nyerte meg, ő mellesleg a Jobbik jászberényi elnöke is, ő az első tájékoztatás szerint 14 szavazattal győzött a polgármester-választáson. Szabó Tamás azonban fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntése ellen. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva, a rendelkezésre álló nyilatkozatokat, bizonyítékokat mérlegelve megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is.

A határozat szerint az, hogy idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul” mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, szervezetten szállították a választókat, olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amit csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. E döntés ellen fellebbeztek, de a Szegedi Ítélőtábla jogerős végzésével elutasította a benyújtott felülvizsgálati kérelmeket, éppen ezért ismételték meg vasárnap a polgármesterválasztást.

Nemcsak Jászberényben kellett a szavazóurnákhoz járulniuk a választóknak, hanem tíz másik településen is részben vagy egészben megismételték a választást. A Hvg.hu Komlóról származó információja szerint az 5-ös körzet 13. szavazókörében annyival győzött a város jelenlegi polgármestere, Polics József (Fidesz–KDNP), hogy ezzel megtartotta címét. Bár a korábban meglévő 145 szavazatos előnye így összességében alig 60-ra olvadt, de ez is elég volt, hogy 31 szavazattal megelőzze Ferenczy Tamás ellenzéki jelöltet. Szekszárdon mind a két egyéni körzetet megtartotta az ellenzék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.