Az erdőirtás irányítója felelős a favágó haláláért

A felelősségre vonás elől menekülve egy másik erdőbe akarták vinni a favágó holttestét a munkatársai egy 2018-as tragédiánál.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 08. 15:08
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint évente átlagosan 300 munkahelyi baleset ügyében indít eljárást a rendőrség, ezek közül öt végződik halállal. A statisztikák szerint a legtöbb tragédia az építkezéseken és fakitermelés közben következik be, kivétel nélkül emberi felelőtlenség, nemtörődömség, a szabályok hanyag betartása az oka. Minden munkahelyi balesetnek van felelőse, nem lehet az áldozatra kenni a történteket.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya idén október 8-án fejezte be vádemelési javaslattal és adta tovább a nyomozás jogát a Debreceni Ügyészségnek egy két és fél évvel ezelőtt történt halálos munkahelyi baleset ügyében. 2018. február 7-én kora reggel Debrecen közelében egy építkezés miatti fakitermelésnél rádőlt egy fa az egyik munkásra. A favágó olyan súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy egy közvetlen közelében levő szakorvosi csapat sem tudta volna megmenteni az életét, a hat és fél mázsás fatörzs szétnyomta a belső szerveit. A rendőrséget a mentők értesítették a tragédiáról, a helyszínre hívott szakértők már a baleset körülményeinek vizsgálatakor gyanították, emberi felelőtlenség okozta a tragédiát.

Fotó: Police.hu

A rendőrségre 2018. február 7-én reggel érkezett bejelentés arról, hogy Debrecen mellett egy fa rádőlt egy férfira, aki olyan súlyosan megsérült, hogy életét vesztette. A nyomozók a helyszínre mentek és a szemle során megállapították, hogy emberi mulasztás vezethetett a baleset bekövetkezéséhez, ezért szakértők bevonásával kezdtek az eset vizsgálatába.

Homoki András vad- és erdőgazdálkodási igazságügyi szakértő szerint a favágásoknál bekövetkezett baleseteknél kijelenthető, százszázalékosan emberi mulasztás áll a háttérben. A szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a rutin hanyagságot okoz, túlzott magabiztosságot, ráadásul sokszor előfordul, hogy a téli favágásoknál nemcsak a motoros fűrészbe, hanem a favágóba is kerül alkoholos tartalmú fagyálló folyadék. A munkavégzésért felelős vállalkozónak vagy gazdasági vezetőnek kötelessége gondoskodni arról, hogy a munkavállalók esetleges alkoholos befolyásoltságát ellenőrizze, emellett a munkavégzés, a védelmi eszközök, sisakok, biztosító kötelek előírásszerű használatát is köteles betartatni. A debreceni eset vizsgálatába több szakértőt is be kellett vonni, amely alapján kiderült, sem a favágást végző munkások, sem a műszakvezető, sem a kitermelést végző cég vezetője nem tartotta be ezeket a szabályokat. A nyomozók egy 32 éves vállalkozóval szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség, míg a 46 éves munkavezető ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Fotó: Erdei Mihály Police.hu

2015-ben Szolnok környékén – egy hasonló esetben – egy 54 éves rákóczifalvi férfire esett rá a Tisza árterén egy nyolc méter hosszú, közel húsz centi átmérőjű, két és fél mázsás faág. A munkás nem szabályszerűen viselte a munkavédelmi sisakot, szörnyethalt. A favágás 60 éves szolnoki irányítója és a brigád féltek attól, hogy a baleset miatt elvesztik a fél évre szóló megbízásukat, ezért megbeszélték, az áldozatról azt mondják, aznap maszekolt, nem velük dolgozott, Betették egy autó csomagterébe a holttestet, egy 25 kilométernyire levő erdőbe vitték, ott kivágtak egy fát, megrendezték egy halálos baleset helyszínét. Homoki András szerint fizikából nem jeleskedtek, a szakértői vizsgálat megállapította, hogy az erdőben kirándulók által megtalált favágó nem halhatott meg úgy és ott, ahol a holtteste feküdt. A brigád tagjai kihallgatásuk során ellentmondásba keveredtek, két órán belül kiderült az igazság. A Szolnoki Törvényszék 2015-ben hozott ítéletet az ügyben.

A munka felügyelője, az ötletgazda 18 hónap letöltendő, a többi gyanúsított ugyanilyen időtartamú felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.