Az évszázad heroinszállítmánya bukott meg

Az évszázad eddigi legnagyobb, 730 kilogrammos heroinszállítmánya bukott le a szlovéniai Koper kikötőjében és Budapesten, a Rákoskeresztúri út egyik bérelt raktárában. A szállító magyar sofőr tagad, a török-magyar Yamak Mustafa megszökött a hatóságok elől.

2021. 05. 18. 9:45
null
Fotó: ORFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé állították a XXI. század legnagyobb drogfogásának másodrendű vádlottját. Az elsőrendű vádlott, a magyar állampolgár Yamak Mustafa szökésben van, a Fővárosi Törvényszék 2020. szeptember elsején nemzetközi körözést adott ki ellene, de eddig nem akadt rendőrkézre.

Yamak Musztafa magyar állampolgárt nemzetközi körözéssel keresik a gigantikus kábítószer-szállítmány miatt
Fotó: Police.hu

Még 2019. október 30-án a szlovén hatóságok jelezték a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy a koperi kikötőben hatalmas mennyiségű heroint találtak. A hírTV Riasztás című bűnügyi műsorának ma esti adásában láthatjuk és hallhatjuk a részleteket.

– Még 2019 korábbi időszakában indítottunk egy nyomozást, melyben feltételeztük, hogy egy nagyobb kábítószeradag, feltehetően heroin fog érkezni Magyarországra. […] Gyakorlatilag ez teljesen egybevágott a mi ügyünkkel. A Fővárosi Főügyészség segítségével sikerült egy úgynevezett ellenőrzött szállítás keretében a szállítmányt végig dokumentálnunk, majd Magyarországra történő megérkezésekor a megrendelőt az átvételt, a lepakolást követően elfognunk – mondta Takács J. Mátyás alosztályvezető, az NNI kábítószer bűnözés elleni osztályról.

A Budapestre átengedett heroint fóliatekercsekbe rejtették. A Rákoskeresztúri úti bérelt telephelyen drogkereső kutya kereste meg, melyik fóliatekercsben lapul herointégla
Fotó: Police.hu

A 730 kilós szállítmány kilencven százalékát a szlovén nyomozók észrevétlenül kipakolták a konténerből, a többit követték tovább. A teherautó Budapesten állt meg.

 

A szlovén rendőrök a 730 kilogrammos szállítmányból 67,5 kilogrammot engedtek tovább Budapestre. Valamennyi elő is került a fóliatekercsekből
Fotó: Police.hu

Csesztregi Tamás a Kábítószer-vizsgáló Szakértői Intézet igazgatója azt mondja: – A '90-es évek végén, 2000-es évek elején találkoztunk utoljára ilyen minőségi, hasonlóképpen csempészett heroinnal. Gyakorlatilag az anyagban semmiféle felütő vagy hígítóanyag nincs. A heroin hatóanyag-tartalma 65 százalékos. [...] Azt lehet mondani, hogy nagyságrendekkel több, mint a felhasználói, tehát az éves magyarországi szerfogyasztás, ugyanis ezt a minőséget kétszeres, ötszörös higítással juttatják el a feketepiacra, az utcai forgalomba. Egy-egy felhasználói szintre kiszerelt paketben általában 0,2 grammnyi por szokott lenni és azt sem feltétlenül egy szúrásra adják be a heroinhasználók.

A Nemzeti Drog Fókuszpont legutóbb közzétett adatai szerint

Magyarországon nagyságrendileg 3-4 ezer ember fogyaszt heroint. Vannak, akik csak alkalmanként, és vannak, akik naponta többször is.

A 2007 és 2019 között folytatott vizsgálatok eredményei alapján az elmúlt 12 évben stagnált a heroinisták száma, és szerencsére a fiatalok körében is a legkevésbé elterjedt szer. A drogosok pontosan tudják, hogy a heroin a kábítószeres pályafutásuk zsákutcája, innen nincs lejjebb. Szerencsére ezzel a fiatalok jelentős része is tisztában van, a 16–18 évesek között is a legkevésbé kelendő.

A rendőrség jelentése szerint Magyarország már nem célország, az utcai herointerjesztés volumene évek óta rendkívül alacsony. Azonban mint tranzitország továbbra is jelentős szerepet játszik az európai piacon.

A Szlovéniából érkező szállítmány ügyében 2020 decemberében zárták le a nyomozást, majd nem sokkal később vádat emelt az ügyészség.

A Budapesten lefoglalt 67,5 kilogramm heroin is milliárdokat ér, így érthető, hogy a Készenléti Rendőrség gépfegyveres rendőre óvta a lefoglalás, majd hatósági raktárba szállítása során Fotó: Police.hu

Az elsőrendű vádlott, Yamak Mustafa felszívódott, csak annyit tudni róla, ami a Police.hu körözési listáján olvasható. A nemzetközi körözésből kiderül, hogy a férfi magyar állampolgár, aki 1964-ben született a törökországi Adana Tufanbeyliben. Az ügyben betöltött szerepéről az ügyész beszélt a perelőkészítő ülésen.

– A kábítószer forgalmazásával, kereskedelmével kapcsolatos bűncselekmények miatt Magyarországon többször elítélt Yamak Mustafa elsőrendű vádlott 2019. április 28-án szabadult az utolsó ilyen bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztés büntetésből, majd azonnal újabb kábítószer-szállítmányok Magyarországra hozatalát kezdte szervezni – ismertette a perelőkészítő ülésen Gasz Péter ügyész a Fővárosi Főügyészségről.

Yamak Mustafa először egy Dominik nevű magyar ismerősét kérte meg, hogy kamionjával hozza el az Iránból érkezett szállítmányt, és béreljen egy raktárt az átpakoláshoz. A férfinek százezer eurót ajánlott fel, de így sem vállalta a rizikós munkát. A vádirat szerint ezután kereste meg az ügy másodrendű vádlottját, K. Richárdot, aki igent mondott.

– Másodrendű vádlott ennek során vállalta, hogy saját cége, a Kézai Fuvarozó Kft. nevében megrendeli és Magyarországra szállíttatja a Yamak Mustafa elsőrendű vádlott által a részére előre meghatározott, legálisnak látszó áruszállítmányt, és az abban Yamak Mustafa társai által elrejtett kábítószert. – folytatta Gasz Péter ügyész.

A vád szerint Mustafa és társai, valamint K. Richárd együtt utazott Törökországba, hogy megbeszéljék az üzlet részleteit. K. Richárdot megbízták, hogy rendeljen Iránból egy konténernyi fóliát, és szállíttassa a szlovén kikötőből Magyarországra. Ez volt a próbaút, amit már az éles akció követett.

A Keresztúri úton egy műhelyt béreltek, gépeket vásároltak. Yamak Mustafa egy kábítószer préselésére, tömbösítésére alkalmas, kézi könyvprést is beszerzett. Minden készen állt tehát ahhoz, hogy megérkezzen a rekordszállítmány, melynek feketepiaci értéke meghaladta a 17 milliárd forintot.

– A heroint fóliatekercsekben rejtették el, gyári fóliatekercsek közé, tehát kívülről úgy néztek ki, mint a többi fóliatekercs. A szállítmányozást végző cég teljesen indifferensek volt a bűncselekmény elkövetése szempontjából, nem is tudták, hogy a konténerekben mi van – mondta Takács J. Mátyás alosztályvezető.

A Yamak Mustafa utasítása alapján eljáró K. Richárd ténylegesen a nyomozóhatóság által, a budapesti telephelyen lefoglalt mintegy 67,5 kiló heroint szerezte meg, a két vádlott azonban valójában a teljes, 730 kilogrammos heroinszállítmányt rendelte meg és szervezte meg annak továbbértékesítését.

Az ügyészség szerint

K. Richárd időközben több kisebb fuvart is vállalt Mustafának: ezek alkalmával egy-két kilogramm kokaint kellett leszállítania Hollandiából. Ezért a vádlottakat jelentős mennyiségű kábítószerrel, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolják, amiért 15 év fegyházbüntetést ajánlott fel, ha a vádlott beismerő vallomást tesz. K. Richárd tagad.

Ha K. Richárdot a bíróság bűnösnek találja, vagyonelkobzással is sújtják. A bizonyítási eljárás szeptember 24-én kezdődik majd.

Mustafa fotelje

A jelenleg szökésben levő Yamak Mustafa ellen 2002-ben indult már eljárás kábítószer-kereskedelem miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni egysége derítette ki, hogy a bűnözői karrierjét akkor megalapozó férfi kábítószert ad el Németországban. Török kamionosokkal hozatta be a drogot, a heroint pedig Budapestről saját maga szállíttatta személygépkocsikkal a megrendelőkhöz.

Orosz István, a Pityke néven ismert nyomozó, az egység akkori parancsnoka lapunknak elmondta, a felesége révén magyar állampolgárságot is megszerző férfi már akkor azon volt, hogy óriási tételben láthassa el a piacot. Hatalmas készletet halmozott fel heroinból, a Keleti pályaudvar közelében egy vasutastól bérelt egy lakást, amelyet csak drograktárnak használt. A felderítőknek sikerült beazonosítani a depót, Mustafát is elfogták, de a házkutatás során első körben nem került elő a heroin.

Orosz alezredes és csapata ekkor kábítószer-kereső kutyákat kért a helyszínre, a jó orrú ebek jelezték, érzik a drog illóanyagát az egész lakásban, de nem leltek rá a kábítószerre. Az egyik nyomozó már kimerülten leült a lakásban levő egyik fotelre, az egyik drogkereső kutya pedig odafeküdt a lába elé és elkezdte nyalogatni a cipőjét. A rendőr rászólt a kutya vezetőjére, a bűnügyi technikusra, hogy szóljon rá a kutyára, a barátkozás helyett inkább a munkáját végezze. A technikus vigyorogva közölte, a kutya épp azt csinálja, finoman jelzi, a rendőr rajta ül a heroinon. Több mint ötven kilogramm drogot rejtett a bőrfotel.

Yamak Mustafa ellen eljárás indult, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, amit viszont az akkori törvények szerint két év elteltével – hiába folyt még az eljárás – a hatóságnak meg kellett szüntetni. A férfi nem hagyhatta volna el Magyarország területét, ám ez őt nem zavarta, gyakorlatilag már a szabadulása másnapján elhagyta az országot, azóta ismeretlen helyen, nagy valószínűséggel Törökországban vagy Iránban húzza meg magát, onnan irányítja a heroinbizniszt.

(Végh Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.