Az összefogás ideje jött el a tanulásban is

A koronavírus-járvány miatti távoktatás kapcsán több száz egyetemista döntött úgy, hogy önkéntesen online tanórákat tart az egészségügyben dolgozók gyermekeinek. Az alapítvány már évek óta segíti az otthoni tanulásra kényszerülő beteg diákok felzárkóztatását; az ezalatt felhalmozódott tananyagot osztják meg most a kialakult rendkívüli helyzetben.

Magyar Nemzet
2020. 03. 25. 16:48
SZABÓ Tünde
A főbb tantárgyakból tartanak virtuális órákat Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány döntése után, miszerint a koronavírus-járvány miatt az iskolai tanítás helyett távoktatás van, a KórházSuli Alapítvány a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását. Néhány óra alatt több mint száz önkéntes egyetemista jelentkezett, akik a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartanak.

A program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a rendkívüli oktatási helyzet nehézségeit szeretnék mérsékelni, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatására, másrészt az önkéntes egyetemisták megtapasztalhatják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat.

Az alapítványnak hatéves gyakorlata van az otthoni tanulásra kényszerülő beteg gyermekek távoktatásában. Ennek tapasztalatait és tananyagait – magyar, matematika, történelem, természettudományi tárgyak, idegen nyelvek – is felajánlják a kialakult rendkívüli helyzetben való cselekvésre. Természetesen a beteg gyerekek támogatása mindezek mellett folyamatos marad – tették hozzá.

– Együttérzéssel és elismeréssel gondolunk a legnagyobb terhet viselő kórházi dolgozókra, háziorvosokra, mentőkre és laboránsokra – mondta el Tóth­né Almássy Monika, az alapítvány vezetője. – A magunk eszközeivel így kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy legalább gyermekeik iskolai előrehaladása miatt kevésbé kelljen aggódniuk, nyugodtabban koncentrálhassanak kritikus feladataikra – fogalmazott.

A főbb tantárgyakból tartanak virtuális órákat
Fotó: MTI/Komka Péter

Az egyetemekkel megkezdődtek az egyeztetések, hogy a hallgatóik által adott online órák beszámíthatók legyenek a kötelező gyakorlati óráikba. Sőt az úgynevezett Moodle (távoktatási) rendszerben rögzített, a KórházSuli önkéntesei által készített tananyagokat mindenkinek hozzáférhetővé teszik. A középiskolások ezek mintájára, tanáruk mentorálásával saját feldolgozott anyagaikat is beküldhetik, ezáltal közösségi szolgálatukat arányosan igazolják.

A kezdeményezés szakmai hátterét, az önkéntesek felkészítését és koordinálását az alapítvány nyújtja, az egészségügyi dolgozókat pedig a Bethesda Gyermekkórház informálja.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, 2014-es megalakulása óta a KórházSuli több mint hatszáz, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette. Az 1700 önkéntes – középiskolás és egyetemista – a tananyag átadása mellett támogató közösséget is nyújt. Segítenek abban, hogy a gyógyuló gyerekeknek a betegségük ideje alatt is legyenek céljaik, aktívak maradjanak. Mindezek nagyban elősegítik a gyógyulásukat is. Magyarországon évente 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státusba olyan betegségek következtében, amelyekben a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás is szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.