Az új vírusmutációk elsősorban a fiatalok és a középkorúak között terjednek

Merkely Béla szerint előbb-utóbb kialakul az immunitás, amit legjobb, ha a magyarok oltással szereznek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 01. 10:42
null
Dr. Merkely Béla szerint egyre többet tudunk a korona-vírusról Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, amelynek hatását az egészségügy is érzi – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla elmondta: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is folyamatosan nő, amelyet a több új vírusmutáció megjelenése okozhat. Megjegyezte, hogy

az új vírusmutációk a középkorúak és a fiatalok között terjednek leginkább, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről a szakember úgy fogalmazott: van még tartalék, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációjának köszönhetően munkaképességük és biztonságuk is sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltási stratégia kapcsán beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai eddig mintegy hetvenezer oltást adtak be, sőt számos idősotthonban is segítették a bentlakók beoltását. A rektor reményét fejezte ki, hogy az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki.

Arra reagálva, hogy az oltás felvételére értesítettek közül a háziorvosoknál csak minden második ember jelenik meg, közölte:

minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét.

Merkely Béla arra is kitért, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért számukra azt javasolta, hogy vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A Semmelweis Egyetem rektora a járvány alakulása kapcsán elmondta: előbb-utóbb kialakul az immunitás, amit legjobb, ha a magyarok oltással szereznek meg. A szakember úgy véli,

a járvány akkor fog megállni Magyarországon, amikor az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6–7,5 millió főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.