Bene Lászlót mégsem helyezik szabadlábra

A törvényszék indoklása szerint a büntetés céljai csak az életfogytiglanra ítélt gyilkos szabadságvesztésének további fenntartásával érhetőek el.

2020. 01. 23. 14:40
null
A férfi állítja, a Skála pénzszállítójával bűntársa végzett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszék csütörtöki tanácsülésén arról határozott, hogy az illetékes büntetés-végrehajtási bíró korábbi, Bene László életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt fogvatartottat feltételesen szabadlábra helyező végzését mellőzi. Bene Donászi Aladárral közösen 1994-ben meggyilkolt két vadászt Székesfehérvár közelében, illetve megtámadták a budai Skála számára aprópénzért a bankba tartó Sádt Győző egyetemistát, akik mellékállásban dolgozott az áruháznak. Az egyetemistát szállító taxi vezetőjét életveszélyesen megsebesítették, Sádt Győzőt fejbe lőtték, azonnal meghalt. Még abban az évben elfogták őket. Kiderült, Donászi korábban Győrben Ősz Zsigmond rendőrtiszthelyettest is agyonlőtte, amikor az másodállásban pénzt szállított.

A Legfelsőbb Bíróság – a Kúria jogelődje – 1995-ben életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Bene Lászlót és Donászi Aladárt azzal, hogy legkorábban 20 év múlva vizsgálható felül a feltételes szabadlábra helyezésük. Donászi a sopronkőhidai fegyházban felakasztotta magát, Bene a szegedi Csillagbörtön életfogytiglanos részlegében tölti büntetését. Hat évvel ezelőtt vizsgálták felül Bene László feltételes szabadlábra helyezését, de akkor első körben el is utasították azt. Utána kétévente került sor felülvizsgálatra, és bár első fokon rendre jóváhagyták a szabadulását, jogerősen rendre bent tartották. Csak úgy, mint ezúttal.

A törvényszék indoklása szerint csak Bene László büntetésének további végrehajtásával érhető el az általa elkövetett súlyos élet elleni bűncselekmények miatti, a közvéleményben is élénken élő megtorlási igény érvényesítése, illetve a bűnismétlés megelőzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.