Beszámítható a szír Hasszán Farhud

Az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi büntetőpere iratismertetéssel folyatódott.

2020. 01. 22. 14:15
null
A terrorizmussal vádolt férfit holnap szembesítik a tanúkkal Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láthatóan kikerekedett Hasszán Farhud a letartóztatása ideje alatt. A novemberi előkészítő ülés óta megszabadult tömött bajuszától. Az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi büntetőpere iratismertetéssel folyatódott. Farhudot még 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogták el embercsempészet közben, felfüggesztett börtönre ítélték, és három évre kiutasították Magyarországról. A kitoloncolás során a belga titkosszolgálat jelezte: Farhud az ISIS tagjaként legalább 25 ember kivégzésében vett részt, egyiküket saját kezűleg fejezte le Szíriában. Ezt aztán több szemtanú is hasonlóképpen mondta el a hatóságoknak. A tanúk egyébként távmeghallgatással csütörtökön tesznek vallomást Belgiumból és Máltáról.

Mikó Gergely bíró tegnap elmondta: többször is megkeresték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi irodáját, hogy megtudják, Farhud mikor kapott menekültstátust Görögországban, de nem kaptak választ, és az ígéret ellenére még csak vissza sem hívták a bíróságot. A bíró elgondolkodtatónak és érthetetlennek nevezte a történteket. A bíróság így az igaz­ságügyi tárcától kért jogsegélyt, hogy a vádlott, a felesége és a gyermekei mikor kaptak menekültstátust. Farhud azt állítja, hogy 2014-ben.

A terrorizmussal vádolt férfit holnap szembesítik a tanúkkal
Fotó: Havran Zoltán

A bíróság ismertette a büntetés-végrehajtási szervezet véleményét a vádlottról. Farhud most kevésbé problémás, mint korábban, fegyelmi felelősségre vonására nem volt szükség. Ugyanakkor gyakran kell figyelmeztetni zárkája tisztán tartására, egyéni higiéniája átlagon aluli, a tisztálkodás alapvető szabályait sem ismeri. A kapott utasításokat megérti, de a végrehajtásukra nem nagyon törekszik, viselkedése sokszor flegmatikus. Hetente többször is részt vesz reintegrációs foglalkozáson, de ezek időtartama lerövidült, és amíg korábban érdekelte a kereszténység, sőt fontolgatta a keresztény vallás felvételét is, ez mostanra megváltozott. A novemberi tárgyalás óta kevesebbet beszél családtagjai­val, és gyakran ingerült.

Farhud többször közbeszólt. Arról beszélt, hogy a zárkájában nincs Korán, de a bevezetését fejből tudja, és arról panaszkodott, hogy bántják a börtönben, mérgezik, és nem viselkednek vele emberi módon. A jellemzéséből kiderül, hogy az orvosi vizsgálatot éppúgy elutasítja, mint a rendszeres sétákat.

Mikó Gergely ismertette a pszichológus-szakértő véleményét, miszerint Farhud a cselekmény elkövetése idején és a vizsgálatkor is beszámítható volt. A lefejezést rögzítő videót elemző szakértő szerint a rossz minőségű felvétel nem támasztja alá sem azt, hogy a vádlott szerepel rajta, sem azt, hogy nem ő van azon. Az egyik orvos szakértő szerint 53,3 százalék a valószínűsége, hogy a vádlott szerepel a felvételen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.