Bíró Lászlóról kérdezi az EU-s képviselőket Hidvéghi Balázs

Az EP-képviselő szerint uniós berkekben bizony nagyon sokan „erősek a képmutatásban”.

2020. 09. 16. 19:57
VON DER LEYEN, Ursula
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az európai szocialisták és liberálisok ez idáig nem véleményezték a jobbikos Bíró László antiszemita kijelentéseit, Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben személyesen is levelet vitt a szóban forgó EP-frakciók vezetőinek. A politikus Dacian Ciolos és Iratxe Garcia Pérez liberális és szocialista képviselők irodájába, valamint az ülésteremben személyesen, azok kezébe is átnyújtotta a dokumentumot. A lapunknak is eljuttatott írásban többek között idézi a szerencsi időközi választásokon induló jelölt egy 2014-es Facebook-bejegyzését is, amelyben Bíró pozitív hangnemben ír a náci rezsimről, illetve annak gazdasági és politikai stabilitást tulajdonít.

Hidvéghi Balázs a levélben zárásul felrója a balliberális frakcióvezetőknek, hogy magyarországi szövetségeseik – a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum – annak ellenére sem határolódnak el a jobbikos politikustól, hogy a zsidó szervezetek sorra elítélték a nyíltan antiszemita mondatokat. – Tudni szeretnénk, hogy mi a véleménye ezeknek a politikusoknak. Amikor Magyarországot kell szidni, azonnal szót kérnek és a magyar ellenzéki képviselőkkel együtt támadják hazánkat, de amikor egy ilyen eset történik a saját berkeikben, csupán hallgatást tapasztalunk a részükről – a Fidesz képviselője lapunknak így kommentálta Brüsszelben a levél kézbesítését. Ismert, a Fidesz–KDNP európai parlamenti frakciója két héttel ezelőtt már levélben fordult Dacian Ciolos és Iratxe Garcia Pérez liberális és szocialista frakcióvezetőkhöz a botrány margóján, ám nem kaptak választ. A politikusok ez idáig a sajtó Bíró Lászlóval kapcsolatos kérdéseire sem adtak érdemi reakciót.

Arra a felvetésre, hogy az újabb, ezúttal személyesen átadott levéllel összefüggésben számít-e eredményre, Hidvéghi Balázs elmondta: természetesen várják a választ, véleményt szeretnének kicsikarni a balliberális frakcióvezetőkből, hiszen már a két héttel ezelőtti levél is ezzel a céllal íródott. – Most már nem mondhatják, hogy nem jutott el hozzájuk ez a dokumentum, mert az ülésteremben azt a kezükbe is adtam – erősítette meg a fideszes EP-képviselő, aki szerint uniós berkekben bizony nagyon sokan „erősek a képmutatásban”. – Ilyeneket ugyanakkor nem lehet mondani, ilyen embert nem lehetne indítani az időközi választáson – húzta alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.