Bíróság elé állhatnak a szigetelőszalagos gyilkosok

Befejeződött a rendőrségi vizsgálat, emberölés miatt kerül bíróság elé az alkalmi ismerősüket székhez ragasztó gyanúsítottak ügye.

Forrás: police.hu2020. 08. 12. 14:00
A gyilkosság helyszíne
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói augusztus 12 én befejezték a tavaly novemberi rejtélyes nagylóci haláleset ügyében elrendelt vizsgálatot. A nyomozás megállapította, emberölés történt, hiába is próbálták magyarázni a bizonyítványukat a gyanúsítottak.

Hajnalban munkába induló polgárok telefonáltak be a rendőrségre 2019. november 29-én, hogy a Fejér megyei kis faluban, Nagylókon egy holttestet találtak. Az egyik vendéglátóhely utcai frontjának a teraszán egy kihűlt, megmerevedett, órák óta halott férfi holtteste hevert a földön, ragasztószalaggal egy székhez kötözve.

Fotó: Police.hu

A helyszíni szemle nyomai arra utaltak, hogy a férfi bűncselekmény áldozata lett, képtelen lett volna önmagát olyan szorosan a vasszékhez rögzíteni, mint amilyen állapotban a holttestet megtalálták.

A Fejér megyei nyomozók az esettel összefüggésben, az adatgyűjtések és kihallgatások eredményeként még aznap azonosították azokat, akik közreműködhettek az áldozat leragasztásában B. Lászlót, J. Nándort és F. Lászlót a rendőrségre előállították, majd őrizetbe vételük mellett aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak letartóztatását a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte, és az eljárás vizsgálati szakaszának befejezéséig, azaz 2020. augusztus 12-éig meghosszabbította. A három férfit azzal egy időben szabadították a börtönből, hogy a rendőrség az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította Fejér megyei ügyészségnek.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a három férfi 2019. november 28-án az esti órákban a nagylóki italozó teraszán az ittas állapotban lévő és alvó, ezáltal védekezésre képtelen 43 éves sértettet szigetelőszalaggal tréfából rögzítette egy szék támlájához. A kerti bútorhoz ragasztott áldozatukról fényképeket is készítettek, majd záróra után ebben az állapotban szándékosan a teraszon hagyták azzal, hogy ha kijózanodik, úgyis ki tudja szabadítani magát. A nyomok alapján a férfi hajnalban kijózanodhatott, megpróbált kiszabadulni a béklyóból, de nem sikerült, eldőlt, a fagypont alatti időjárásban másnap reggelre kihűlt, az orvos szakértő véleménye szerint egyértelműen ez okozta a halálát.

A rendőrség vizsgálata során felmerült annak gyanúja, hogy az eseménysor segítője volt egy helybéli nő, a szórakozóhely üzletvezetője, aki az elkövetőknek eszközt adott, valamint jelenlétével és viselkedésével a cselekmény végrehajtására biztatta őket. H. Kornéliát a nyomozók idén januárjában hallgatták ki gyanúsítottként, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében bűnsegédként való részvétel miatt. A nőre a Székesfehérvári Járásbíróság bűnügyi felügyeletet, házi őrizetet rendelt el. Az ügyben a nyomozók halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény miatt még további négy férfit hallgattak ki. Ők a kocsma vendégei voltak a ragasztáskor, a gyanú szerint a sértett önmentésre képtelen állapotát ugyan észlelték, de ennek ellenére a tőlük elvárható segítséget nem nyújtották neki, a sorsára hagyták. Záróra után sem jutott eszébe senkinek sem közülük, hogy visszamenjen és kiszabadítsa a kiszolgáltatott helyzetben levő embert, ők az eljárás során szabadlábon védekezhettek.

Az emberölés gyanúsítottjai akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak, az őket segítő nő is számíthat egy-két éves szabadságvesztésre. A kocsma közömbös vendégei megúszhatják ugyan felfüggesztett börtönbüntetéssel, de ez nem menti fel őket abban, hogy közreműködtek egy falubeli ismerősük erőszakos, méltatlanul embertelen halálában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.