Bíróság elé állítják a korrupt hatósági állatorvost

Középarányosan, halmazati büntetésül hét és fél év szabadságvesztést kaphat az a bíróság elé állított hatósági állatorvos, aki megbukott a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatán.

2021. 05. 20. 18:09
null
Anélkül, hogy megviszgálta volna a kölyökkutyákat, hamis orvosi igazolást állított ki a külföldre szállításukhoz a vád alá helyezett hatósági állatorvos. Forrás: Foto: illusztráció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbízhatósági vizsgálatok egészségügyi dolgozókra való kiterjesztése óta az első olyan érintettet állítják bíróság elé, aki megbukott a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) korrupciós hajlandóságot tesztelő vizsgálatán. A hatósági állatorvos ugyanis vesztegetési pénzért hamis hatósági igazolást állított ki kölyökkutyák külföldre szállításához.

Anélkül, hogy megvizsgálta volna a kölyökkutyákat, hamis orvosi igazolást állított ki a külföldre szállításukhoz a vád alá helyezett hatósági állatorvos. (Képünk illusztráció)

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali hatáskörét túllépve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt állít bíróság elé egy 60 éves állatorvost.

Az előnyért hivatali hatáskörét túllépve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel, a hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás 1–5 év szabadságvesztéssel büntetendő. A bírósági gyakorlat szerint halmazati büntetésül a középarányos ítélet hét és fél év lehet.

A 2019 márciusától kormányzati szolgálati jogviszonyban álló hatósági állatorvosként dolgozó – és így hivatalos személynek minősülő – állatorvos feladatkörébe tartozott az élő állatok nemzetközi kereskedelméhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok és egyéb okiratok kiállítása. Az állatok Európai Unió tagállamai közötti szállítási adatait egy internetalapú rendszerben kell rögzíteni, míg a kereskedelmi célú szállítmányt állategészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie, amely közokiratnak minősül.

A kormánytisztviselőként dolgozó férfit érintően a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot végzett. Ennek során a tárgyalótiszt 2021 márciusában azzal kereste meg a férfit a munkahelyén, hogy kölyökkutya-szállítmányt szeretne kereskedelmi célból Olaszországba indítani, és kérte az ehhez szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását.

Az állatorvos – a kutyák származására és vizsgálatára vonatkozó – valótlan adatokat tartalmazó állategészségügyi bizonyítványt rögzített a rendszerben – amelynek kiállításához, mivel nem járási főállatorvos, nem volt jogosultsága –, majd azt egy példányban papír alapon is kiállította, aláírta és hivatali körbélyegzőjének lenyomatával ellátta.

A tárgyalótisztnek átadott iratért cserébe 40 ezer forintot fogadott el.

A nyomozó ügyészségen gyanúsítottként kihallgatott férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A vádlott egyike volt az NVSZ által a közelmúltban lebuktatott két hatósági állatorvosnak.

Az állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Az NVSZ közleményben közölt részleteket. A birtokukba került információk szerint

az utóbbi években erre szakosodott elkövetők – az exportengedélyeket kiállító hatósági állatorvosokkal összejátszva – egyre több kölyökkutyát szállítottak ki és értékesítettek külföldön úgy, hogy azok az előírt kort és fejlettségi szintet nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg.

Sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztult vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Az NVSZ az elmúlt időszakban több hasonló ügyet is sikeresen felderített, idén márciusban pedig a kiviteli engedélyek kiállítására jogosult – kormánytisztviselőként dolgozó – hatósági állatorvosok körében kezdeményeztek megbízhatósági vizsgálatokat.

Az NVSZ tájékoztatása szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna. Eljárásuk során 40-40 ezer forint jogtalan előnyt fogadtak el, ezért ellenük a szolgálat – hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt – feljelentést tett az illetékes nyomozó ügyészségeken.

Az NVSZ a közleményében hangsúlyozta:

„bűnfelderítő, bűnmegelőző tevékenysége során a megbízhatósági vizsgálatok jogintézményét nemcsak a rendvédelem, de minden más, a jogszabályokban meghatározott, védett terület vonatkozásában joga és kötelessége alkalmazni a hivatali, korrupciós bűncselekmények visszaszorítása érdekében”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.