Bíróságról bíróságra járhat Portik Tamás

A vád szerint Portik Tamás meg akarta öletni a besúgónak tartott Lakatos Csaba fogathajtót, ezért 1996 novemberében rálövetett Tanyi Györggyel az Ügetőnél. Az egykori olajbűnöző Fenyő János megöletéséért is felelni fog perújrafelvételi eljárásban. A Prisztás József megöletéséért jogerős ítélettel zárult ügyben pedig már tart a perújrafelvétel.

2019. 08. 03. 10:06
null
A vád szerint Portik Tamás árulónak tartotta a fogathajtót Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan rendszeres vendég lesz Portik Tamás a bíróságokon, aki ellen tegnap ismét vádat emeltek. A Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta meg a Lakatos Csaba fogathajtó elleni 1996-os merénylet miatt.

A vádirat lényege szerint a most 51 éves Portik az 1990-es évek közepétől egy olyan, 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, és a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Portik 1996. november 1-jén agyonlövette üzleti vita miatt Prisztás Józsefet, és a nyomozás során tanúként kihallgatták Lakatos Csabát, az Ügető fogathajtóját, Prisztás barátját is.

Lakatos a tanúkihallgatását követően a folyosón említést tett a rendőröknek arról, hogy az emberölés hátterében szerinte Portik Tamás állhat. Az információt azonnal megsúgták Portiknak hatósági kapcsolatai, ezért a vádirat szerint eldöntötte, hogy megöleti az általa besúgónak, ,,vamzernek” tartott Lakatost. Rávette az éjszakai élet erős emberének tartott Tanyi Györgyöt, hogy ölje meg a fogathajtót. Tanyi öt további társát – köztük testvéreit is – bevonta a merényletbe, és beszerzett egy golyós puskát, amit a Fiumei úti temetőben rejtett el. A sírkert fala határos az ügetőpályával, és azon átmászva egy épület tetejéről tervezte a lövések leadását.

A vád szerint Portik Tamás árulónak tartotta a fogathajtót
Fotó: Havran Zoltán

Végül 1996. november 13-án, az esti órákban Tanyi György négyszer lőtt rá a pályán lévő hajtóra, akit háromszor el is talált, s az életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Tanyi bűntársai a szállításban, a menekülés biztosításában, valamint a helyszínre érkező rendőrök figyelemmel kísérésében vettek részt. A merénylő tavaly jogerősen 11 év fegyházat kapott, és a tárgyalásán megnevezte megbízóját, Portik Tamást.

A merényletkísérlet ügyében nem volt akadálya a vádemelésnek Portik Tamás ellen, és nem merült fel perújítás indokoltsága, ellentétben a Fenyő-üggyel. Mint ismert, a minap javasolta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek a Fővárosi Főügyészség az Aranykéz utcai, négy áldozatot követelő merénylet és Fenyő János meggyilkolása miatt jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélt Jozef Rohác ügyében a perújítás indítványozását Portik Tamásra vonatkozóan. A rendőrségi nyomozás során Gyárfás Tamást gyanúsították meg azzal, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. A vádhatóság előbb Portik esetében állapította meg, hogy vádat kellene emelni ellene, ám egy korábbi, legfőbb bírósági határozata alapján ilyen esetekben perújításnak van helye. Úgy tudjuk, a fellebbviteli főügyészség e hónapban indítványozni fogja a perújrafelvételt az ügyben, és a beadványt az illetékes Fővárosi Ítélőtáblán fogják tárgyalni. Az ítélőtábla rendelheti el a perújítást, és jelölheti ki az eljáró bíróságot.

Ismert továbbá, hogy hétfőn a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken vádat emelt Gyárfás Tamás ellen Fenyő János megöletése miatt, ám Gyárfás és Portik csak akkor fognak a vádlottak padján egymás mellett ülni, ha az ítélőtábla perújítást rendel el Portikra vonatkozóan, és a bíróság például a célszerűség okán egyesíti a két ügyet. A PestiSrácok írt róla tegnap, hogy Gyárfás ügyét Póta Péter bíróra szignálták ki a Fővárosi Törvényszéken. Póta hosszú ideje tárgyal szexuális bűncselekményekkel, illetve fiatal bűnelkövetőkkel kapcsolatos pereket, de 2013-ban ő ítélte el személyes adattal való visszaélés kísérlete miatt Keller László volt MSZP-s közpénzügyi államtitkárt, illetve szabott ki 18 év fegyházbüntetést 2015-ben a combinós gyilkosra, valamint a 2003-ban kirobbant brókerbotrányban, a Kulcsár-ügyben is eljárt megismételt eljárásban elsőfokú bíróként.

Időközben pedig már tart a Fővárosi Törvényszéken a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen 15-15 év fegyházra ítélt Portik Tamás felbujtó és Hatvani István végrehajtó perújrafelvételi eljárása. Ami a szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác vallomása után indult – eszerint Prisztás Józsefet ő ölte meg orosz megbízásra, nem pedig Hatvani. Az eljárás ősszel folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.