Biztosított a fogvatartottak ellátása

A magyarországi börtönökben jelenleg közel 17 ezren raboskodnak, közülük 64 fő tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését.

Veress László
2020. 02. 26. 6:41
null
Sok elítélt már betegen kerül börtönbe Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt három évben betegség következtében közel kétszázan hunytak el büntetés-végrehajtási intézetekben Magyarországon. A halál leggyakrabban valamilyen hosszú ideje fennálló egészségügyi probléma miatt következik be, ritka az olyan eset, amikor börtönben szerzett betegség vezet az elítélt elhalálozásához. 2017 és 2019 között a fogvatartottak körében a legtöbb halálesetet – csakúgy, mint hazánk egészében – a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint az agyérbetegségek okozták – közölte megkeresésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya.

A magyarországi börtönökben jelenleg közel 17 ezren raboskodnak, közülük 64 fő tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését. Olyan emberek is gyakorta kerülnek a rácsok mögé, akik korábban elhanyagolták egészségüket, sokuknak háziorvosa sem volt, vagy ha volt is, nem látogatták, illetve nem jártak szűrővizsgálatokra. Közülük sokakról csak a fegyintézetbe érkezésük után, a büntetés-végrehajtásnál kötelezően előírt egészségügyi kivizsgálásnak köszönhetően derül ki, hogy valamilyen gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

Sok elítélt már betegen kerül börtönbe
Fotó: Mirkó István

Minden hazai büntetés-végrehajtási intézetben van félautomata defibrillátor készülék, valamint orvosi rendelő, ahol doktorok és szakápolók dolgoznak, akikhez a fogvatartottak bármilyen egészségügyi problémával fordulhatnak. Amennyiben komplexebb kivizsgálásra van szükség, akkor a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába kerülnek. Az 51 kórtermes tököli rabkórházban összesen 265 fekvőbeteg helyezhető el egy időben. Az egyes osztályokon évente mintegy 1300 főt látnak el, ami több mint 39 ezer ápolási napot jelent.

Amikor haláleset történik egy börtönben, az intézet értesíti a fogvatartott hozzátartozóját, akinek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy vállalja az elhunyt eltemettetését. Ha nincs olyan személy, aki azt vállalná, a büntetés-végrehajtási intézet nyolc napon belül bejelenti az esetet az elhalálozás helye szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, majd megkeresi az önkormányzatot a köztemetéssel kapcsolatos intézkedések megtétele érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.