Brexit: az EU és Nagy-Britannia több témában is ellentétes véleményen van

A tárgyalásokon erőteljes téma a halászati politika is, mivel az Egyesült Királyság halakban az európai térség egyik leginkább gazdag területe, ezért fontos, hogy az unió a továbbiakban is hozzáférjen a halállományához.

Forrás: MTI2020. 03. 09. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia több témában is ellentétes véleményen volt a Brexit utáni kapcsolatokról szóló tárgyalások első fordulójában – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta, az Egyesült Királyság hozzáférést szeretne az egységes piachoz, de ehhez az EU álláspontja szerint több fontos területen – például adózás, környezetvédelem, munkavállalók – továbbra is be kell tartani az uniós szabályozásokat.

Hozzátette, az Egyesült Királyság másik fontos kérése, hogy a szolgáltatások piacán is valamiféle hozzáférést kapjon az európai piachoz, de az unió szerint ezt csak nagyon korlátozottan lehet megígérni a volt tagállamnak.

A tárgyalásokon erőteljes téma a halászati politika is, mivel az Egyesült Királyság halakban az európai térség egyik leginkább gazdag területe, ezért fontos, hogy az unió a továbbiakban is hozzáférjen a halállományához. Ez egy szimbolikus téma, annak ellenére is, hogy a halászat a brit bruttó hazai terméknek (GDP) mindössze a 0,1 százalékát adja – mutatott rá Gálik Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.