„Covid-csodaszerrel” csalnak Csókay András nevében

Koronavírus elleni csodaszereket hirdetnek a világhálón bűnözők, akik ezúttal már másodszor élnek vissza a nemzetközileg elismert Csókay András nevével. A csalók életveszélybe sodorják a rászoruló embereket a bizonytalan eredetű „gyógyszerekkel”. Az idegsebész bejelentést tett a hatóságoknál.

2021. 04. 07. 16:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél éven belül másodszor éltek vissza bűnözők a világszerte ismert Csókay András idegsebész nevével. Ismét koronavírus elleni csodaszert hirdettek vele a világhálón, ám ő soha nem adta a nevét ilyen csaláshoz.

– A rászorulók életét veszélyeztetik ezek a bűnözők az ellenőrizetlen forrásból származó „gyógyszerrel”, ezért bejelentést tettem a lakóhelyem szerint illetékes kerületi rendőr-kapitányságon, valamint a rendőrség kiberbűnözés elleni egységéhez fordulok – mondta el a Magyar Nemzetnek Csókay András, aki szerint a gazemberek hiteles emberek nevével visszaélve csapják be az embereket, ami megengedhetetlen.

Dr. Csókay András, idegsebész főorvos nevével élnek vissza a covid-csalók, immár másodszor
Fotó: Bach Máté

A Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ – Csókay munkáltatója – is reagált honlapján a csalásra.

„Újra a főorvos nevével reklámoznak egy koronavírus elleni „gyógyhatású” készítményt. Felhívjuk a figyelmet, hogy dr. Csókay András, az MH Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa nem vesz részt semmilyen gyógyhatású, koronavírus elleni „csodaszer” reklámozásában.

Kérünk mindenkit, hogy hiteles forrásokból tájékozódjon és csak orvosi egyeztetést követően, megbízható helyekről vásároljon gyógyhatású készítményeket!”

– írják.

Hiteles, közismert szakemberek nevével már tavaly novemberben is visszaéltek covid-csalók. Az operatív törzs november 27-i sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az interneten – Müller Cecília országos tiszti főorvos, Csókay András idegsebész és Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus nevével visszaélve – „koronavírus-csodaszereket” kínálnak csalók.

Az osztályvezető hangsúlyozta, ilyen szerek, készítmények nem léteznek, és arra kér mindenkit, ne üljenek fel ezeknek a hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások.

Papp Lajos szívsebész nevével is visszaéltek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói januárban és februárban több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni. Közölték, hogy a minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és hirdetéseikben tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak. Közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található semmilyen ellenőrizhető adat, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

ƒ„A bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt, és ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg”

– írta a rendőrség.

Hangsúlyozták, hogy a nyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén mindig nyomozást indítanak az üzemeltetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal, hogy minél előbb eltávolítsák a weboldalakat az internetről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szintén a Police.hu oldalon közölte, hogy több száz millió forint értékű, gyógyszerként hirdetett, de Magyarországon nem engedélyezett terméket foglaltak le, amelyeket Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével visszaélve reklámoztak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.