Credo: Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás

Magyarországon ma valós rettegés van és közel sem az a fajta, amiről Dobrev beszélt, hanem olyan, hogy esetleg megdobálják vagy megkövezik azt, aki Szentmiséről lép ki – hangzott el a Hír TV-ben.

Forrás: HÍR TV2019. 12. 05. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „sötét középkor” visszatérését, „a papok korlátlan, mindenekfelett álló hatalmát” jósolta Dobrev Klára az Európai Parlament brüsszeli üléstermében. A DK képviselője „keresztény vallási fundamentalizmusról” beszélt.

Alapjában véve a közéletben az újkor kezdetéig egy jobboldali szemlélet uralkodott. Ezt jelentette a törvények betartása, a rend tisztelete, a hierarchiának a mindenhatósága és a hagyományok tisztelete, csak nem volt szükség arra, hogy jobboldalinak nevezzék magukat, mert nem volt felforgató erő, amit komolyan kellett volna venni.

Szent László megveszekedett jobboldali volt, nyilvánvalóan az volt, csak nem volt meg a megfelelő fogalomkészlet ehhez, hogy kimondhassuk. És amikor az újkor kezdetétől fogva egyre erősebben megjelentek azok a felforgató erők, amiknek aztán az első sikeres machinációja a francia forradalom, onnantól válik sikeressé, hogy valamilyen módon megszólíthassák a felforgatókat. Innentől beszélhetünk a jobboldal és a baloldal szembenállásáról és a baloldal ezért jelentette már a kezdetek kezdetén is a felforgatást és a fennálló rendnek a szétzúzását – mondta Trombitás Kristóf, a mandiner.hu publicistája.

„A képviselő asszony felszólalása eleve egy nyelvpolitikai és kultúrpolitikai alapállás volt, tehát ő nem egy tudományos tényt mondott ki, hanem azt, amiben nagyon erős az európai és azon belül a magyar baloldal is, hogy a nyelvet kisajátítsa és fogalmakat meghonosítson a közbeszédben, a közgondolkodásban. Olyan szintű vallásszabadság van Közép-Európában és Magyarországon, amit azt gondolom, hogy a világ jelentős része megirigyelne” – fogalmazott Vágvölgyi Gergely, a vasárnap.hu főszerkesztője. Hozzátette, a magyar helyzetet nyugati demokráciák is megirigyelhetnék, ahol egyébként valós rettegés van és közel sem az a fajta, amiről Dobrev Klára beszélt, hanem valós rettegés attól, hogy esetleg megdobálják vagy megkövezik azt, aki Szentmiséről lép ki.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.