Csak a bürokráciát növelte a baloldal

A baloldali vezetésű kerületek átláthatósága sok szempontból hagy kívánnivalót maga után, jellemző hiányosság, hogy az önkormányzat honlapján nem, vagy csak részben érhetők el a városvezetés által kötött szerződések. Az átláthatósági biztos intézményének balliberális találmánya is inkább csak a bürokrácia növelésének, vízfejesítésnek mutatkozik a gyakorlatban.

2020. 07. 28. 5:55
null
A Niedermüller Péter vezette VII. kerületben a testületi ülések jegyzőkönyveit is titkolják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tavaly őszi önkormányzati választás előtt Soproni Tamás azzal kampányolt, hogy győzelme esetén azonnal elérhetővé tenné a terézvárosi önkormányzat szerződéseit a honlapjukon, a polgármesterré választott momentumos politikus hivatala ezt csak a napokban tette meg, közérdekű adatigénylésünket követően. Soproni több mint kilenc hónapja van hivatalban, legutóbbi megkeresésünkre a tavaszi járványhelyzettel indokolták a késlekedést. A szerződésekkel kapcsolatban Lindmayer Viktor, a VI. kerület fideszes önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: a baloldali városvezetés felduzzasztotta a sajtóval kapcsolatos hivatali állományt.

– Azokra a feladatokra, amelyeket eddig a sajtóosztály és a Terézvárosi Magazin szerkesztősége ellátott, létrehoztak egy párhuzamosan működő sajtóosztályt, míg a fotózást és a sajtófigyelési teendőket kiszervezték – sorolta a képviselő. Hozzátette: az önkormányzati cégeken belül zajló folyamatokra pedig egyáltalán nem látnak rá, mert példátlan módon nem engedik be a fideszes delegáltakat a cégek felügyelőbizottságaiba, így a több milliárd forintos pénzmozgásokat lebonyolító Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.-be se.

Az átláthatóság hiánya több baloldali kerületben is problémát okoz, amire a balliberálisok által kitalált átláthatósági biztosok – egyre szaporodó számuk ellenére – sem jelentettek megoldást, sőt valójában az átláthatatlanságot növelték. Ismeretes: először Zuglóban, még Karácsony Gergely polgármestersége alatt nevezték ki átláthatósági biztosnak az ex-LMP-s Vágó Gábort, akinek munkájával Karácsony is elégedetlen volt, és tavaly menesztette is. Korábban Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője vélte úgy a blogján, hogy háromnegyed millió forint közpénz aránytalanul sok a Vágó által írt néhány oldalért, és azt is megjegyezte, hogy pont a legátláthatatlanabbul működő, sok százmillió forintot, sőt milliárdot mozgató cégeket nem világították át. A jelenlegi helyzettel kapcsolatban Várnai azt hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-nek év eleje óta semmilyen szerződése nincs feltöltve az önkormányzat honlapjára.

A Niedermüller Péter vezette VII. kerületben a testületi ülések jegyzőkönyveit is titkolják
Fotó: Kurucz Árpád

Az átláthatósági biztos ominózus intézményét két DK-s vezetésű kerület is átvette. Rákospalotán az LMP korábbi országos pártigazgatója kapta tavaly ősszel ezt a havi 350 ezer forinttal honorált pozíciót Németh Angéláéktól. – Úgy vélem, ez lehetett az ára annak, hogy az LMP részt vegyen az ellenzéki összefogásban – mondta a Magyar Nemzetnek Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Fidesz frakcióvezetője.

A szintén Gyurcsány-párti László Imre vezette Újbudán is nagy port kavart az átláthatósági biztos kinevezése. Megdöbbentő módon azonban először nem tették nyilvánossá az erre a posztra kinevezett Nagy Zoltán fizetését. Csak Novák Elődnek, a Mi Hazánk önkormányzati képviselőjének közérdekű adatigénylésére adott válaszból derült ki, hogy a Soros György által támogatott Transparency International elnöke havi egymillió forintért vállalta el a megbízatást, s a lelepleződés után a felére csökkentették az összeget. László Imréék a több milliárdos adócsalással megvádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával is szerződtek, amivel kapcsolatban Novák Előd lapunknak azt hangsúlyozta: a tételes teljesítésbe nem engednek betekintést még a képviselőknek sem.

A DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros is Czeglédy irodájával kötött egy 29 millió forintos szerződést, amely – más önkormányzatokkal összehasonlítva – meglehetősen magas összeg. Veres Zoltán, a Fidesz VII. kerületi képviselője arra is rámutatott: Niedermüllerék számos fontos információt – köztük korábbi határozatokat – nem tettek elérhetővé az önkormányzat új honlapján, és arra a Gyurcsány-párti polgármester hivatali ideje alatt tartott testületi ülések jegyzőkönyvét még kivonatban sem töltötték fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.