Családbarát bíróságok

Három témára összpontosít az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedd délelőtt bemutatott Fenntartható érté­keink programja, amelyről Handó Tünde, a szervezet elnöke beszélt.

2019. 09. 11. 13:00
null
Környezetbarát felújítás az Egri Törvényszék épületében Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három témára összpontosít az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedd délelőtt bemutatott Fenntartható érté­keink programja, amelyről Handó Tünde, a szervezet elnöke beszélt. Egyrészt arra keres és ad választ, hogy „ki a jó bíró”, valamint bemutatja a bíróságok környezetbarát megoldásait, és végül, de nem utolsósorban a családokra is fókuszál. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bírák munkaterhei az utóbbi években jelentősen csökkentek, valamint a két éven túl elhúzódó ügyek száma közel a felére csökkent 2010 és 2018 között.

Handó Tünde kiemelte, hogy az elmúlt években négyezerről tizennyolcezerre emelkedett azon bírák száma, akik képzéseken vesznek részt. Mint mondta, a jó bírók mindig egyetemes értékek mentén mérettettek meg: a pártatlanság éppúgy fontos része a hivatásnak, mint a felkészültség és az emberség. A kérdésre, hogy ki a jó bíró, a nagyközönségnek próbálnak választ adni a bírósági nyílt napokkal, valamint számos más pályázattal és rendezvénnyel. Ezek mellett az elmúlt években bevezetett Bírák Etikai Kódexét is ennek jegyében indították el.

Környezetbarát felújítás az Egri Törvényszék épületében
Fotó: MTI/Komka Péter

A Zöld bíróság program keretében csökkentették a bíróságok ökolábnyomait, felújították a bíróságokhoz tartozó udvarokat, kerteket. Handó Tünde kiemelte, hogy az energiahatékonysági és környezetvédelmi beruházások miatt egy-egy bíróság évente akár több millió forintot is megspórolhat amellett, hogy ezzel védik a környezetet. Az elnök asszony lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy a Digitális bíróságok program is ebbe az irányba mutat, hiszen az elektronikus ügyintézés nemcsak gyors, hanem papírmentes is. A távmeghallgatások bevezetése miatt pedig kevesebb ügyfélnek kell a bíróságokra utaznia.

Handó Tünde emlékeztetett: a bírói karban hetvenszázalékos a nők aránya, ezért fontos, hogy családbaráttá tegyék a bíróságokat, a bírósági munkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.