Demeter Mártát már hétfőn meneszthetik

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent Demeter Márta az Alkotmányvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint. Az LMP társelnökének vizsgálatát Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte, miután az ellenzéki politikus nem nyilvános minőségű adatokat hozott nyilvánosságra.

2019. 02. 12. 11:51
null
A képviselő (jobbra) titkot sértett, amikor nem nyilvános minőségű iratokat hozott nyilvánosságra Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét, amely a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg – tájékoztatta tegnap a Magyar Nemzetet Szilágyi Zoltán.

Az Országgyűlés sajtófőnöke hozzátette: a vizsgálat eredményére tekintettel haladéktalanul meg kell szüntetni az LMP-s politikusnak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságban betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Ház­bizottság a tegnapi soron kívüli ülésén foglalkozott, amelyen azonban az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt. Mivel az ügyben az ellenzéki tagok távolmaradása miatt nem alakulhatott ki konszenzus, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök Demeter Márta honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztségéből és tagságából való felmentésére tesz javaslatot. Kövér László javaslatáról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülés­szak első ülésnapján, február 18-án, hétfőn dönt.

A képviselő (jobbra) titkot sértett, amikor nem nyilvános minőségű iratokat hozott nyilvánosságra
Fotó: Havran Zoltán

Az AH-vizsgálat eredménye és a házelnöki döntés kapcsán Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke közleményé­ben úgy fogalmazott: „A Fidesz a jogállamisággal és jogbiztonsággal szembemenő szabályokat alkot, és az állami intézményeket kedve szerint használja fel politikai célokra”.

Emlékeztetőül: Demeter Márta még tavaly egy, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a gyermekét a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával.

A történtek után Kövér László, az Országgyűlés elnöke az AH főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus a névazonosságra alapozva nem nyilvános minőségű adatokat hozott nyilvánosságra. Az LMP társelnöke a titoksértés miatt a NATO Parlamenti Közgyűlésben betöltött mandátumát is elvesztette. Az ügyben más szálon is folyik vizsgálat: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.