DNS-e és ujjnyomata buktatta le a makói kettős gyilkost

A rohamléptekben fejlődő bűnügyi technika és genetika buktatta le a 15 évvel ezelőtt makói kettős emberölés tettesét. A ma 46 éves Sz. Dénes vascsővel leütötte a város köztiszteletben álló vállalkozójának 78 éves édesanyját, majd elvágta a torkát. A néni időközben betoppanó 51 éves lányát ugyancsak leütötte, majd szintén elvágta a torkát.

2020. 02. 21. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 15 évvel az elkövetés után megtalálták a nyomozók a 2004. november 16-án Makón történt kettős emberölés tettesét, pontosabban a brutális gyilkossággal alaposan gyanusítható priuszos férfit.

A 78 éves Tóth-Kása Lászlóné és 51 éves lánya, Éva vérbe fagyott holttestét egy családtagjuk találta meg másnap déltájban, ő értesítette a hatóságokat. Az áldozatok a városszerte ismert és megbecsült autókereskedő, Tóth-Kása László hozzátartozói voltak, aki édesanyját és húgát veszítette el. A vállalkozó meg is jelent a helyszínen, ám a sajtó érdeklődését elhárította.

A nyomozást nagy erőkkel megkezdő megyei gyilkossági nyomozók a bűncselekmény után két héttel elfogtak egy nagylaki férfit, aki közeli rokona – az idős asszony unokája – volt az áldozatoknak. A férfit a nyomkereső kutya azonosította, 2006 tavaszáig volt előzetesben, majd előbb házi őrizetbe helyezték. Később a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg ellene, miután a bűnügyi labor megállapította: a házban rögzített, vélhetően a tettestől származó genetikai nyomok nem azonosak a fiatal férfi DNS-ével.

A kiemelt bűncselekmények, mint például az emberölés esetében kötelező az időszakos felülvizsgálat. A Készenléti Rendőrségen belül működő Kiemelt Ügyek Főosztálya élet ellenes ügyekkel foglalkozó osztálya – ami az egykori „döglött ügyek” osztályának felel meg – tavaly leporolta a makói kettős gyilkosság aktáit. Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető ismertetése szerint az elemzés alapján a megyei rendőrfőkapitányság előterjesztésére a bíróság 2019. november 25-én elrendelte az ügy nyomozásának folytatását.

Az életvédelmis nyomozók rekonstruálták a gyilkosság napján történteket. A gyilkosság helyszínének, az idős asszony lakóházának egyik szomszédja egy élelmiszeráruház, a másik egy nyugalmazott rendőr háza. Az elkövető ez utóbbi házba tört be, majd a kerítésen át jutott be az előkert nélküli, szárazkapus ház hátsó udvarára, és onnan magába az épületbe. A ház egyik szobájában valutaváltó működött, a néni kiadta a szobát a nyugdíját így kiegészítve, a zárt kapualjban pedig a gyilkosság előtt egy hónappal még zöldségkereskedés működött.

Az idősebb asszony lánya a közeli iskolában takarítónőként dolgozott. Reggelente kerékpárral érkezett édesanyjához, ahol a kerékpárt hagyta, majd gyalog ment a munkahelyére. Munka után pedig bevásárolt a szülő számára. A gyilkosság reggelén szintén innen ment át gyalog az iskolába.

A tettes bejutva a családi házba a folyosón összefutott a 78 éves asszonnyal, akit vascsővel leütött, majd késsel átvágta a torkát. Ezután másfél órán át kutatott a házban, evett, ivott, majd betoppant az idős nő lánya, akit a gyilkos szintén leütött a vascsővel, majd ugyancsak átvágta késsel a torkát. Mindkét áldozat aortasérülést szenvedett és nagy mennyiségű vért vesztett, a tettes is véres lett. Levette a cérnakesztyűjét, hogy megtisztálkodjon. A kesztyű és a vascső ott is maradt, rajta az elkövető genetikai nyomával. A gyilkos megfogott néhány tárgyat is, miután levette a kesztyűt, így további nyomok is rendelkezésre álltak.

A rögzített ujjlenyomatokat a nyilvántartással összevetve azonosították a most 46 éves mórahalmi Sz. Dénest, akit az erőszakos bűncselekmények elkövetői között kerestek. A hajléktalan, családtalan férfi tagad, ám a DNS-azonosítás során kimondták: egy a 462 trillióhoz (!) eséllyel ő a gyilkos. A bíróság letartóztatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.