Dömötör: A jobboldal még válság alatt is csökkenti a terheket

Az államtitkár szerint ha a baloldalon múlna, nem hitelmoratórium lenne, hanem devizahitelek, mind a mai napig.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 10:55
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2020. október 20. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új költségvetésre van szükség, mert a romló számok miatt az, amit a kormány összeállított, már csak egy „sajtfecni” – mondta Varju László a parlament keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában. A DK-s képviselő szerint a magyar gazdaság és a magyar költségvetés bajban van. A kormány válságkezeléséről úgy vélekedett: a családoknak és a kis- és közepes vállalkozásoknak nem jutott pénz. Varju úgy ítélte meg: a kormány 2021-re tervezett költségvetése semmit nem ér, mivel – szerinte – a hiány alultervezett, az inflációt és a gazdasági teljesítmény csökkenését sem ismeri a kormány.

A Gyurcsány-párti politikus azt hangoztatta: egyre kevesebb áru mehet a kosárba, nő a szegénység.

Hozzátette: főleg az idős emberek vannak veszélyben. – Nincs bérkiegészítés, amit önök mondanak, az szemfényvesztés, néhány cégnek és a haverjaiknak jár, senki másnak. Ennek a kormánynak mennie kell, önök megbuktak – fogalmazott Varju László.

– Tíz éve hallgatja a Fidesz-frakció, hogy megbukott a kormány, csak egy dolgot szeretnék jelezni: majd a magyar választók eldöntik, hogy kit tüntetnek ki a bizalmukkal – kezdte válaszát a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba kifejtette: a költségvetésben két fő szempont érvényesül: az emberélet, és a munkahelyek védelme. Az államtitkár aláhúzta: hiába várják el egy másfél évvel ezelőtti költségvetési szavazáson, hogy figyelembe vegyék az akkor még teljesen ismeretlen járványt. Hangsúlyozta: minden európai országban újra kellett írnia a terveket.

Az államtitkár arra kérte Varju Lászlót, nézze meg a költségvetés fő számait, amelyekből azt fogja látni, hogy mind a két fő célnak – az emberi élet, és a munkahelyek védelmének – több ezer milliárd forintos alapja van.

Dömötör Csaba konkrét intézkedéseket is felsorolt: munkahelyvédő bértámogatás, munkahely teremtő bértámogatás, célzott támogatások vállalatoknak, munkaadói adók csökkentése, hitelmoratórium. – Ha önökön múlna, nem hitelmoratórium lenne, hanem devizahitelek, mind a mai napig. Amint nagy a baj, önök a megszorítások és az adóemelések kombinációjához nyúlnak – jelentette ki az államtitkár, aki azt javasolta Varjunak, nézze meg a baloldali önkormányzatokat, ahol – egyebek mellett – adóemeléseket fog találni. Dömötör Csaba ezzel szemben hangsúlyozta:

a jobboldali kormányok még válság alatt is csökkentik a terheket, ahelyett, hogy növelnék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.