Egy játszótér, ahol az egyenlőség uralkodik

Ép és fogyatékos gyerekek játszhatnak együtt ezentúl a VIII. kerületi Német utcai játszótéren, ahol a fejlesztőeszközök mellett olyan elemek is vannak, ahol a kicsik egyedül lehetnek, nyugalomra lelhetnek.

2019. 10. 09. 14:10
null
A különleges közösségi tér segít az érzékenyítésben Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formapárosító, szókirakó, vártorony, fészekhinta, kombinált homokozó és meseház. A Cifra palota elnevezésű játszótéren minden van, ami az egészéges és a fogyatékkal élő gyerekeknek is kikapcsolódást nyújt. A befogadó játszótér célja, hogy a kicsik egymás mellett, közösen tudjanak játszani anélkül, hogy azt éreznék: ez egy akadálymentesített közösségi tér.

A Szerencsejáték Zrt. a 2017. és 2018. évi Nagykarácsony sorsjegyeiből tavaly már három befogadó játszóteret adott át A játék összeköt programjuk részeként. Idén újabb öt játszótérrel bővül a paletta: most elsőként a VIII. kerületben, a Német utcában nyitotta meg kapuit a Cifra palota, tele mesébe illő elemekkel.

– A pozitív visszajelzéseken felbuzdulva döntöttünk úgy, folytatjuk a munkát, hiszen nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt – mondta Czepek Gábor, a társaság vezérigazgatója.

A játszótér kapuját átlépve a gyerekek rögtön azt érzik, ez egy másik világ, ahol az egyenlőség uralkodik. A tér elrendezése szempontjából is biztonságos, a játékok úgynevezett esési terei el vannak különítve egymástól és puha felülettel van borítva, ami az ütéscsillapítást szolgálja. A kontrasztos színek pedig a látássérülteknek nyújtanak segítséget.

– Egy átlagos akadálymentesített játszótér tele van rámpákkal, korlátokkal és olyan kiegészítőkkel, ami felhívja a figyelmet arra, ez bizony sérült gyerekeknek lett kialakítva. A befogadó közösségi terek célja viszont az, hogy észrevétlenül tegyük biztonságossá és elérhetővé az elemeket. A tervezéskor elsődleges szempont volt az is, hogy kizárjuk a kudarc élményét és mindenki megtalálja a saját képességeihez illő játékot – magyarázza Kovács Blanka Csenge, a játszótér tervezője.

A különleges közösségi tér segít az érzékenyítésben
Fotó: Kurucz Árpád

Mint mondja, ezeken a különleges, egyedi játszótereken ugyanakkor az érzékekre is hatnak.

– Fény, hang, tapintás – minden az érzékelésről szól itt, legyen szó a betűkirakósról vagy erről a zenélő elemről – mutat a dobok és a xilofon felé, majd hozzáteszi: itt senkit sem zavar, ha egy gyerek muzsikálásba kezd, ráadásul a szülők legnagyobb örömére a megfelelő eszközökön tudja levezetni a felgyülemlett feszültséget. – Ha pedig túl sok az infó és a zaj, a meseház tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek elvonuljanak, akár kerekesszékkel is. A kuckóban is vannak játékok, ami szintén megnyugtatja és egyben leköti a figyelmét az aktuális lakónak – vezet körbe a barátságos kis házban.

Bár hazánkban még gyerekcipőben jár az integrált játszóterek kialakítása, a hazai tervezők nemzetközileg is élen járnak.

– Azt gondolom, abszolút úttörők vagyunk, mert kizárólag a felhasználók bevonásával alkotunk. Ha megnézzük a vártoronyt, két könnyített mászóka van rajta, amelynek nagyon kicsi a lejtése, és a kétoldalú fogódzkodó nagyon stabil alátámasztást ad a gyerekeknek. Míg a korlátmagasság és a lépcsőfokok valójában járásfejlesztő elemként is funkcionálnak, amelyet CP-s gyerekek bevonásával fejlesztettünk ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.